Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Amerikanci uvereni u preuzimanje Železare

    U finale trke za Železaru ušli i ljuti rivali, slovački biznismen Peter Kamaraš i američka kompanija Esmark, u kojoj su uvereni da će pobediti.

    U završnoj fazi trke za upravljanje Železarom ostale su tri kompanije. Među njima su pomenuti Esmark i Kamaraš, a treća kompanija, koja će pokušati da ubedi komisiju Vlade Srbije da ima menadžerski tim za vođenje čeličane je austrijsko-švedski konzorcijum Inteko-Emlog.

    Iako je slovačka kompanija Pikaro ranije eliminisana, jer nije dostavila kompletnu dokumentaciju, njen vlasnik, slovački biznismen Peter Kamaraš i dalje je u igri.

    On je na javnom pozivu Vlade Srbije konkurisao sa dve ponude. U jednoj je ponudio usluge svoje kompanije Pikaro, a u drugoj je nastupio kao partner sa Džonom Gudišem u firmi HPK Inženjering iz Holandije.

    Da je već ranije sedeo na dve stolice, Kamaraša je optužio bivši partner i vlasnik Esmarka James Bushar, pa će se posvađani partneri, koji se sada "tuku" za Železaru suočiti i na sudu.

    Međutim, ni tužbe, ni izneverana očekivanja, niti neuspeli pregovori o strateškom partnerstvu, nisu sprečili Esmark da odustane od namere da postane vlasnik Železare.

    U Beogradu Amerikanci već imaju svoju kancelariju i uvereni su da će za godinu dana preuzeti kormilo srpske čeličane, bez obzira na to čija ponuda za upravljanjem će biti izabrana narednih dana. Da li će Amerikanci znati da vode Železaru, ostaje da se vidi.

    Odluka Vlade Srbije o izboru menadžerskog tima za Železaru trebalo je da bude objavljena u petak. Pregovori sa finalistima će, međutim, biti nastavljeni i narednih nedelju dana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE