Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mreža za restituciju podržava predlog Zaštitnika građana

    Mreža za restituciju u Srbiji podržala je danas predlog izmena Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju koje je predložio Zaštitnik građana Saša Janković.

    "Usvajanjem tog predloga ne samo da bi se obezbedilo efikasnije vraćanje poljoprivrednog zemljišta koje je bilo predmet komasacije, već bi se obezbedili dodatni prihodi u budžetu Republike i opština, što je i jedan od osnovnih ciljeva procesa restitucije", navodi se u sapštenju Mreže za restituciju.

    Zaštitnik građana Saša Janković dostavio je Skupštini Srbije Predlog izmena i dopuna Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju, kojim je predviđeno da Republika Srbiji bira sa kog će područja i koje poljoprivredno zemljište da građanima vraća u naturi.

    Važećim rešenjem, čija je izmena predložena, bivši vlasnik ima pravo na  vraćanje zemljišta samo iz komasacione mase za to poljoprivredno zemljište.

    Mreža za restituciju smatra da je Janković predložio rešenja koja će, uz efikasan rad Agencije za restituciju, "doprineti masovnom razotkrivanju zloupotreba i kriminala sa nepopisanim poljoprivrednim zemljištem u državnoj svojini, koje vuče korene još od početka devedesetih".

    "Izvesno je da bi i ova izmena Zakona o restituciji mogla izazvati velike otpore među tajkunsko – kriminalnim strukturama, koje su uspele da sabotiraju i predlog radne grupe Ministarstva pravde koji je bio pripremljen za sednicu Vlade 19. decembra 2014. godine, a onda'preko noći' zaboravljen, dok su Vladi na usvajanje podmetnute beznačajne izmene – puko odlaganje takozvanog obeštećenja za početak 2019. godine", navela je Mreža za restituciju.

    Predlog Zaštitnika građana je, kako je istaknuto, u skladu i sa odlukom Vrhovnog kasacionog suda Srbije koji je potvrdio rešenja Agencije za restituciju o vraćanju poljoprivrednog zemljišta.

    Mreža za restituciju će Vladi Srbiji predložiti da omogući zamenu svih vrsta zemljišta, kako bi se što brže državna imovina vratila bivšim vlasnicima.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE