Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vlada Srbije najavila pomoć poljoprivrednicima

    Vlada Srbije najavila je danas da će uvesti zaštitne mere prilikom uvoza mleka i svinja i pronaći mehanizam za njihov otkup uz pomoć robnih rezervi.

    U saopštenju se ističe da su prethodnih nekoliko dana vođeni intenzivni razgovori predstavnika Vlade Srbije i renomiranih poljoprivrednih udruženja u vezi sa lošom situacijom u otkupu svinja i mleka, nakon čega je dogovoreno da Vlada u roku od sedam dana donese adekvatne mere u cilju rešavanja tog problema.

    Više udruženja poljoprivrednih proizvođača Vojvodine i centralne Srbije najavili su da će danas od 11 sati blokirati saobraćajice u Srbiji, jer su nezadovoljni svojim položajem i stanjem na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

    Predstavnici poljoprivrednika nisu želeli da iznose detalje o tome koji putevi će biti blokirani, kako ih policija ne bi sprečila u tome.

    Oni su najavili da će blokade saobraćanica, autoputa i mostova trajati neprekidno do ispunjenja uslova.

    Poljoprivrednici pored ostalog traže od Vlade Srbije i Republičkih robnih rezervi hitan otkup viška tovljenika svinja po ceni od 185 dinara za kilogram sa PDV-m, interventni otkup mleka i zabranu uvoza mesa i mesnih proizvoda i mleka i mlečnih prerađevina do kraja 2015. godine.

     Predstavnici tih poljoprivrenih udruženja su rekli da ne odustaju od blokade puteva dok se ne ispune svi zahtevi i pored toga što su ministarstva trgovine i poljoprivrede pre dva dana dogovorila da Vladi Srbije predloži naturalni otkupu svinja koji podrazumeva zamenu tovljenika svinja za merkantilni kukuruz.

    Za realizaciju otkupa svinja obezbeđeno je 15.000 tona merkantilnog kukuruza iz republičke Direkcije za robne rezerve, ali iz nadležnih minisatrstava nisu precizirani uslovi zamene, kao ni kada bi ona mogla da počne.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE