Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Proglasi lični bankrot i zaboravi na godišnji odmor`

    Uvođenje ličnog bankrota ne bi donelo ništa novo, smatra generalni sekretar Udruženja banka Srbije Veroljub Dugalić, ističući da već postoje prihvatljiva rešenja za klijente banaka koji imaju probleme.

    Na konferenciji za novinare on je istakao da građani koji imaju probleme u plaćanju kredita već imaju mogućnost da se dogovaraju sa bankama o reporogramu, refinansiranju, dobijanju nekog grejs perioda.

    "Imamo čitav niz mogućnosti koje klijenti mogu da koriste, a da zadrže integritet i suverenitetu u raspolaganju finasijskim sredstvima. Mislim da je to za sada kod nas prihvatljivije od institucije ličnog bankrota", rekao je Dugalić.

    Prema njegovim rečima, percepcija "ličnog bankrota" kod većine građana Srbije je "vrlo pogrešna i naivna", jer u očekivanju većine građana proglašavanje "ličnog bankrota znači oslobađanje obaveza koje neko ima".

    Dugalić je istakao da lični bankrot ne znači otpisivanje dugova, već gubitak suvereniteta u raspolaganju sopstvenim sredstvima. "Institiucija ličnog bankrota pretpostavlja da neko ko ima ozbiljne probleme u plaćanju obaveza dobija upravitelja nad finasijama", rekao je generalni sekretar UBS.

    Kako je objasnio, u sličaju da neko proglasi lični bankrot svim novcem koji stigne na račun upravlja taj tutor. "Kad vi hoćete da kupite nove cipele on kaže: Pa imaš još jedne cipele koje nosiš. A godišnji odmor? Zaboravi godišnji odmor", rekao je Dugalić.

    Generalni sekretar UBS je izneo podatak da se u februaru broj kredita koje uzimaju građani, sem kredita za refinasiranje, smanjio u odnosu na januar.

    On je kao ključni razlog za to što građani uzimaju manje kredita naveo pad standarda, navodeći da je prošle godine u ovo doba prosečna zarada u Srbiji bila 380 evra, a da je u februaru ove godine pala na 325 evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE