Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U maju ugovor o bušenju Jadrana

    Do kraja maja biće potpisan ugovor o eksploataciji nafte i gasa na Jadranu, izjavio je hrvatski ministar ekonomije Ivan Vrdoljak.

    To će biti prvi ugovor te vrste u istoriji Hrvatske, što će ojačati njenu energetsku nezavisnost, rekao je Vrdoljak na prvom Jadranskom samitu o nafti i gasu, u Budvi.

    Komentarišući neke ocene da su turizam i nafta nespojivi kao poslovne aktivnosti, Vrdoljak je naveo primer Istre koja je i turistička destinacija, i područje gde se u Hrvatskoj crpi najvise nafte.

    Crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić je kazao da aktivnosti u sklopu istraživanja nafte i gasa na Jadranu ukazuju na "veliku perspektivu" tog područja. Direktna potvrda te činjenice je proizvodnja u albanskom, hrvatskom i italijanskom delu Jadrana, rekao je on.

    Crnogorska vlada se, po njegovim rečima, u pristupu industriji nafte i gasa "rukovodi principima transparentnosti, progresivnog oporezivanja, konkurencije i odsustva diskrecije".

    "Progresivno oporezivanje podrazumeva takav model politike poreza gde država ubira takozvanu rentu od korišćenja resursa onda kada kompanija počne da ostvaruje profit od aktivnosti koje realizuje u Crnoj Gori", rekao je Kavarić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE