Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zaokružen sistem kontrole bezbednosti hrane

    U Beogradu je, 11 godina nakon što je najavljena, počela da radi Direkcija za nacionalne referentne laboratorije, kojom bi Srbija trebalo da dobija zaokružen sistem kontrole zdravstvene bezbednosti hrane.

    Evropska unija je u tu laboratoriju od 2004. do sada uložila osam miliona evra za izgradnju i adaptacju prostorija, opremanje i obuku zaposlenih, rekla je na otvaranju ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

    U okviru direkcije počela je da radi Fitosanitarna laboratorija, a do kraja godine, kako je najavila ministarka, biće otvorena i laboratorija za kontrolu ispravnosti i kvaliteta mleka.

    Ona je dodala da se radi se i na nabavci opreme za otvaranje laboratorije za fizičko-hemijska ispitivanja hrane i hrane za životinje biljnog i mešovitog porekla.

    Boškovićeva je rekla da će otvaranjem tih laboratorija biti obezbeđen jedinstven, nezavisan i bezbednosno pouzdan sistem kontrole hrane.

    Šef Delegacje EU u Srbiji Michael Davenport rekao je da će laboratorije predstavljati neophodan važan element u lancu bezbednosti hrane u skladu da međunarodnim i evropskim standardima.

    Laboratorija će biti garant bezbednosti izvoza hrane iz Srbije, pogotovo na tržište EU, kao najveće tržište na koje Srbija izvozi svoje prehrambene proizvode, rekao je Davenport i dodao da je srpska poljoprivreda uspela da poveća izvoz u EU od 2009. do sada za 125 odsto.

    Ministarka za EU integracije Jadranka Joksimović rekla je da je osnivanjem nacionalne referentne laboratorije rešen jedan od dva ključna problema na putu usklađivanja Srbije sa standardima EU u oblasti bezbednosti hrane.

    "Ovo je pravi primer primene standarda EU u Srbiji", rekla je Joksimovićeva i izrazila očekivanje da će to pomoći u pozitivnoj oceni nacrta izveštaja za skrinig poglavlja 12 o sigurnosti hrane.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE