Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evo šta očekuju direktori u svetu i u Srbiji

    Generalni direktori u svetu, pa i u Srbiji, nisu u velikoj meri optimistični u pogledu rasta i razvoja globalne privrede u 2015. godini, saopštila je revizorsko-konsultantska kuća PricewaterhouseCoopers.

    Kako se navodi, anketa koju je PricewaterhouseCoopers (PwC) sproveo među poslovnim liderima u svetu, pokazala je da su uverenja generalnih direktora u sopstvenu sposobnost da dovedu do rasta prihoda svojih kompanija, na veoma visokom nivou.

    Dodaje se da su ukupno posmatrano, generalni direktori su manje optimistični u pogledu izgleda za rast i razvoj globalne privrede nego pre godinu dana i da 37 odsto misli da će doći do pojačanog privrednog rasta u svetu 2015.

    Direktori iz Srbije imaju više optimizma kada je reč o globalnoj privredi, a samo 16 odsto generalnih direktora u zemljama centralne i istočne Evrope očekuje pojačan privredni rast, dok je u Rusiji pesimizam najizraženiji – 14 odsto.

    Anketa je pokazala i da je 45 odsto srpskih generalnih direktora „veoma uvereno“ u porast prihoda svojih kompanija u narednih 12 meseci, što ih čini većim optimistima od kolega u regionu (30 odsto) i u svetu (39 odsto).

    Svega 16 odsto ruskih poslovnih lidera uvereno je u rast i razvoj svojih kompanija u 2015. iako je prošle godine Rusija bila zemlja u kojoj su generalni direktori izrazili najveću sigurnost u rast prihoda (53 odsto).

    Osim Srbije, ostale zemlje koje izražavaju izuzetnu sigurnost u kratkoročni rast i razvoj su Indija (62 odsto), Meksiko (50 odsto), SAD (46 odsto), Australija (43 odsto) Velika Britanija i Južna Afrika (39 odsto), Kina (36 odsto).

    Rezultati ankete pokazuju i da je 92 odsto ispitanika u svetu uvereno u rast prihoda svojih kompanija u naredne tri godine, a u Srbiji je to 89 odsto.

    U saopštenju se naglašava i da je anketa pokazala da se generalni direktori i kompanije sve manje oslanjaju na makroekonomiju i tržišnu dinamiku kako bi ostvarile rast i razvoj, a sve više na prilagodljivost i preduzetništvo.

    Generalni direktori u svetu navode SAD kao najvažnije tržište na koje žele da se plasiraju u narednih 12 meseci i po prvi put od kako je ovo pitanje uvršteno u anketu pre pet godina SAD se nalaze ispred Kine.

    Za razliku od kolega u svetu, 29 odsto generalnih direktora u Srbiji smatra Rusiju za zemlju od ključnog značaja za rast i razvoj njihovih kompanija u narednih 12 meseci.

    Anketa je pokazala i da kada je reč o poslovnim faktorima, generalni direktori u Srbiji najviše brinu zbog visoke odnosno promenljive cene energije (53 odsto), ali da nisu preterano zabrinuti zbog opasnosti od sajber kriminala i nepostojanja zaštite podataka jer je samo njih 26 odsto navelo pomenuto kao jedan od problema u poslovanju.

    Anketa PwC je sprovedena među 1.322 generalna direktora u 77 zemalja. Srbija je prvi put učestvovala u globalnoj anketi i razgovor je obavljen sa 39 generalna direktora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE