Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poziv Moskvi i Kijevu na dogovor oko gasa

    Evropska komisija pozvala je ministre energetike Rusije i Ukrajine da se u ponedeljak, 2. marta sastanu u Briselu kako bi razrešili spor oko isporuke gasa Ukrajini, koji preti da ugrozi i snabdevanje Evrope ruskim gasom.

    Portparolka komisije Ana-Kaisa Itkonen rekla je danas na konferenciji za novinare u Briselu da je potpredsednik Komisije zadužen za evropska energetska pitanja Maroš šefčovič uputio pisma ministrima, u kojima ih je pozvao na trilateralni sastanak.

    Ona je precizirala da se sada čeka zvanična potvrda obe strane da li prihvataju poziv. Ruski Gazprom je upozorio da bi Rusija do kraja nedelje mogla da prekine isporuku gasa Ukrajini, ako Kijev ne plati novu ratu.

    Portpartol Gazproma rekao je da su u toku razgovori s ukrajinskom kompanijom Naftogaz. On nije nije naveo koji iznos traži Moskva.

    Moskva i Kijev su posle sporenja oko cena i duga za gas koje je izazvalo strahovanje u ostatku Evrope da li će taj energent stizati iz Rusije, u oktobru potpisali sporazum po kojem Ukrajina mora unapred da plaća isporuke.

    Potpredsednik Evropske komisije zadužen za Energetsku uniju Maroš šefčovič izjavio je da je čuo kontradiktorne stavove iz Kijeva i Moskve o tome šta se događa sa isporukama gasa istoku Ukrajine.

    On je predložio da to pitanje bude razmotreno odvojeno od sporazuma koji garantuje snabdevanje Ukrajine ruskim gasom tokom zimskih meseci i naglasio da taj sporaum moraju da poštuju sve strane.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE