Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obamin veto na naftovod između SAD i Kanade

    Američki predsednik Barack Obama, kako je i obećao, stavio je veto na republikanski predlog zakona koji daje zeleno svetlo naftovodu Keystone XL između SAD i Kanade, ali koji je naišao i na veliko protivljenje ekoloških organizacija, javljaju agencije.

    Vođa senatske većine Mitch McConnell je nakon Obamine odluke odmah najavio da će Senat tu odluku pokušati da ospori do 3. marta, ali to nije najizglednije jer uprkos većini, republikancima nedostaje još četiri glasa da ponište predsednikov veto.

    Obama, koji je odbacio predlog zakona samo nekoliko sati nakon što je poslat u Bijelu kuću, rekao je da je State Department bio isključen iz celog procesa koji bi trebalo da presudi da li je taj projekat koristan sa SAD.

    Naftovod TransCanada Corp vredan 5,3 milijarde dolara trebalo bi da prenosi 830.000 barela sirove nafte dnevno sa zapada Kanade do Nebraske, gde bi se priključio na rafinerije u Meksičkom zalivu preko postojećih naftovoda.

    Nekoliko kanadskih udruženja za zaštitu okoline tvrde kako nema nikakvog načina da se emisije ugljen dioksida predloženog naftovoda Keystone XL ublaže, te su pozvale američkog predsednika da odbaci ovaj zajednički projekat SAD i Kanade.

    U saopštenju TransCanade se pak navodi da "za stanovnike SAD, Keystone XL je temeljni izbor za 5,3 milijarde dolara vredan vrhunski energetski infrastrukturni projekat koji će poboljšati energetsku sigurnost i podržati više od 40.000 radnih mesta".

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE