Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U industriji nafte i gasa kreće talas spajanja i akvizicija

    U svojoj najnovijoj studiji, A.T. Kearney, jedna od vodećih svetskih menadžment konsalting kuća, predviđa značajan porast spajanja i akvizicija u industriji nafte i gasa za 2015. godinu.

    Ova predviđanja dolaze kao rezultat pada cena nafte blizu 50 dolara s visokih 115 dolara koliko je iznosila krajem juna za sirovu naftu tipa Brent.

    Intenzivan pritisak na cene izazov je za novčane tokove te naftne kompanije svih veličina moraju imati jasan odgovor na novonastalu situaciju – kako kratkoročan, tako i dugoročan. Očekuju se reakcije kompanija u obliku spajanja i akvizicija kako bi preoblikovale konkurentno okruženje u svoju korist.

    Spajanja i akvizicije (engl. Mergers and acquisitions, M&A) u industriji nafte i gasa pokazala su snažan oporavak u 2014. godini nakon sporog oporavka u 2013. godini, a s nedavnim padom cena nafte i odlukom zemalja OPEC-a da ne smanjuju proizvodnju, u 2015. godini očekuju se daljnje M&A aktivnosti duž celog vrednosnog lanca.

    Richard Forrest, vodeći partner na globalnom nivou za energetsku praksu i ko-autor A.T. Kearney-eve studije o spajanjima i akvizicijama u industriji nafte i gasa, kaže:

    "Strateški pristupi M&A aktivnostima ključni su za rešavanje intenzivnih pritisaka na troškove i novčane tokove s kojima se suočavaju igrači u industriji nafte i gasa. Naša analiza i rasprava s vodećim izvršnim direktorima iz industrije otkrile su verovatan početak novog talasa M&A aktivnosti duž celog vrednosnog lanca u narednih 6 do 12 meseci".

    Forrest dodaje kako bi vremenski prozor za iskorištavanje mogućnosti mogao biti kraći nego što se očekuje te da će biti vođen očekivanim cenama nafte.

    „Kompanije s jakim novčanim tokom i zdravim bilansima moći će iskoristiti pružene prilike dok će druge morati definisati strategije samo kako bi preživele," kaže Forrest.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE