Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Januarski suficit 13,6 milijardi dinara

    Budžet Srbije je u januaru imao suficit od 13,6 milijardi, a kada se uključe rashodi za projektne zajmove, višak je 13,3 milijarde dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

    "Mere fiskalne konsolidacije sa rashodne strane, i uplata dividendi Telekoma sa prihodne, najviše su doprineli ostvarenju pozitivnog rezultata. Prihodi su ostvareni u iznosu od 79,7 milijardi, a rashodi u iznosu od 66,1 milijardi dinara", navodi se u saopštenju Ministarstva.

    Neporeski prihodi u januaru su bili 15,7 milijardi, od čega je uplata dividendi Telekoma iznosila 7,6 milijardi dinara. Poreski prihodi iznosili su 63,9 milijardi, a donacije 0,2 milijardi dinara.

    Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 35,8 milijardi dinara. Kako je objašnjeno, prihod od PDV u januaru je visok jer se plaćaju obaveze za prethodna tri meseca, uključujući i decembar koji obično karakterise izuzetno visoka potrošnja.

    "Prihodi po osnovu naplate akciza iznosili su 18,9 milijardi dinara, iako je deo akciza po osnovu obaveza iz januara uplaćen u februaru.

    Dodaje se da su najznačajnije mere fiskalne konsolidacije smanjenje plata u javnom sektoru i penzija, tako da su i efekti tih mera doprineli ostvarenju budžetskog suficita u januaru.

    Dotacije organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja iznosili su 17,7 milijardi, a najveći deo se odnosi na penzije i iznosi 17,1 milijarda dinara.

    Na isplatu plata utrošeno je 18,9 milijardi dinara, a uobičajeno je da su u januaru i februaru ukupni rashodi po tom osnovu niži od mesečnog proseka jer je manji broj radnih dana.

    Budžetom za 2015. godinu planirani su prihodi od 924,4 milijarde, a rashodi 1.082 milijarde, tako da će deficit iznositi 191,4 milijarde dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE