Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiji bolje da ima dogovor sa MMF, nego da ga nema

    Ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević smatra da je teško reći koliko je za Srbiju bolje što ima aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, podsetivši da je sličan aranžman iz 2012. godine napušten posle samo tri meseca.

    "Srbiji je svakako bolje da ima aranžman sa MMF nego da ga nema, koliko je bolje je teško reći, jer milijardu evra na tri godine teško može da pokrije loše cifre u srpskoj privredi i javnim finansijama", kazao je Prokopijević za agenciju Beta.

    Prema njegovim rečima, osnovni problem tog aranžmana biće to da li će uspeti da se održi duže vreme, jer je za njegovo dobijanje Srbija obećala neke stvari koje su i ekonomski i politički bolne.

    Uz sve to, kako je Prokopijević dodao, već sad može da se sumnja da će neke od tih stvari biti ispunjene, jer se događaji sa Smederevom i drugim elementima ne odvijaju baš kako je trebalo da se odvijaju.

    Aranžman "ojačao" dinar

    Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin uveren je da je dogovor sa MMF dobra vest i da će se to dobro odraziti na investicije u Srbiji.

    On je gostujući na televiziji Pink kazao da je porast vrednosti dinara direktna posledica dogovora sa MMF i dodao da je za investitore važno da zemlja ima ovakav aranžman, jer to znači da je stabilna.

    "To znači da su vam javne finansije u redu, da vam država nije previše skupa, da se borite protiv korupcije, da se trudite da država bude efikasna, da dodnosi odgovarajuće zakone, da te zakone sprovodi, da štedi, da ne troši novac uludo", kazao je Vulin.

    On je podsetio da je trogodišnji aranžman sa MMF iz predostrožnosti. "Mi ne uzimamo nikakav novac, mi se ne zadužujemo za jedna jedini dolar, mi samo imamo mogućnost da ako nam zatreba, taj novac povučemo", kazao je Vulin.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE