Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EPS traži izmenu tarifnog sistema

    U 2014. godini proizvodnja struje u Srbiji je opala za jedan odsto, izjavio je izvršni direktor Elektroprivrede Srbije za snabdevanje na veliko Dragan Vlaisavljević i najavio izmenu tarifnog sistema.

    Elektroprivreda Srbije će tražiti izmene tarifnog sistema, rekao je Vlaisavljević i ocenio da su sadašnje blok tarife, odnosno podeljenost po potrošnji, dobu dana i sličnim kriterijumima isuviše komplikovan, pa i potrošači ne mogu sa shvate šta plaćaju.

    On je na konferenciji Održivi razvoj energetike u Jugoistočnoj Evropi ocenio je da je to imalo smisla ranije, ali da sada sistem može da bude i jednostavniji.

    Vlaisavljević je ukazao da je Srbiji u 2014. potrošnja struje opala za jedan odsto i da je slična situacija u celom regionu usled deindustrijalizacije, ističući i da se tokom pretodnih nekoliko godina kompanije u sektoru struje suočavaju sa drastičnim padom profita zbog pada cene na veleprodajnom tržištu.

    Istakao je da se svi deklarativno zalažu za razvoj postrojenja na obnovljivim izvorima energije, ali da je za izgradnju novih objekata potrebno izraditi strategije bazirane na povratu novca.

    Predsednik Saveta Agencije za energetiku Srbije Ljubo Maćić rekao je da nije jedini cilj da račun bude jednostavan, već da treba da bude i efikasan i dodao da će sličan sistem uskoro da uvede Briselska regija, kao da se uvodi i u nekim drugim zemljama, poput dela Australije.

    On je najavio da će biti izmena tarifnog sistema, ali da će se to raditi na osnovu javne rasprave.

    Pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac rekao je da u Srbiji ove godine počinje izrada planova za primenu Evropske direktive o velikim ložištima, čiji cilj je smanjenje zagađenja iz energetskih postrojenja.

    Banjac je rekao da je započeta izrada akcionog plana za primenu ove direktive, dodajući da će Srbija prilikom ispunjavanja zahteva EU i Energetske zajednice Jugoistočne Evrope, čiji je član, voditi računa da ne "uništi sopstvenu industriju".

    Naveo je da će u Srbiji još dugo biti dominantna proizvodnja energije iz uglja lignita koja nije najoptimalnija u zdravstvenom pogledu. "Ne možemo se odreći tog dobrog i relativno jeftinog izvora", kazao je pomoćnik ministra.

    Kada je reč o povećanju korišćenja biomase, Banjac je kazao da je Srbija u pogledu drvne biomase blizu gornje granice iskorišćenja mogućnosti, s obzirom na sadašnje namenske zasade, dok u poljoprivrednoj biomasi ima većeg potencijala za razvoj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE