Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Podaci o vlasnicima nekretnina `na izvolite`

    Lični podaci vlasnika stanova i svi bitni elementi o nepokretnostima, pre svega u stambenim zgradama, u Srbiji su od 2008. godine dostupni svima, za minimum 1.140 dinara.

    Bilo koji građanin, u bilo kojoj Službi za katastar, može da zatraži prepis lista nepokretnosti za određenu stambenu zgradu i tada dobije mnoštvo ličnih podataka svih upisanih vlasnika nekretnina. Za to plaća 1.140 dinara ukoliko prepis ima do pet strana, a ukoliko ima više, iznos se uvećava za 65 dinara za svaku narednu stranu.

    Tako, podnosilac zahteva, praktično za male pare, dobije jedinstven matični broj svakog upisanog vlasnika stana u stambenoj zgradi, kao i sve podatke za nekretnine kupljene na kredit, poput onih o tome kod koje je banke podogao kredit, broj ugovora o kreditu i datum potpisivanja, iznos kredita, rok otplate i visinu i broj mesečnih rata, kamatnu stopu, preostale rate…

    Načelnik Službe za katastar nepokretnosti u Kragujevcu Zoran Jovanović kaže da su forma i sadržaj lista nepokretnosti, kao i izrada katastra nepokretnosti jasno definisani Zakonom o državnom premeru i katastru i podzakonskim aktom – Pravilnikom o izradi i održavanju katastra nepokretnosti.

    Prema njegovim rečima, među obaveznim podacima su prezime, ime i ime jednog roditelja, prebivalište odnosno boravište, JMBG, kao i matični broj upisanog prethodnog vlasnika i novog koji se upisuje u katastar.

    Naglašavajući da je unos tih podataka u bazu katastra nepokretnosti neophodan zbog pravne sigurnosti, Jovanović je rekao i da je odredbom člana Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, propisano da je obrada podataka dozvoljena bez pristanka lica.

    "U bazi podataka katastra nalaze se svi bitni podaci o nepokretnostima, pa između ostalog i JMBG i podaci o hipotekama i kreditima. Svi ti podaci su obavezni kao sadržaj baze katastra, a onda se oni prikazuju i u izlaznom dokumentu lista nepokretnosti", rekao je Jovanović.

    Na pitanje da li će nešto biti preduzeto na zaštiti ličnih podataka u izlaznom dokumentu iz Katastra nepokretnosti, Jovanović je odgovorio da mu je poznato da su na nivou Republičkog geodetskog zavoda u toku aktivnosti na izmeni Zakona o državnom premeru i katastru.

    "Ne znam detalje, ali aktivnosti na izradi izmene zakona su u toku. Mislim da će i ovo pitanje oko zaštite podataka biti regulisano na ispravan način", rekao je Jovanović, a prema najavi ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović, predlozi zakona o konverziji i katastru naći će se pred poslanicima u skupštini već u martu.

    Jovanović je podsetio da je jedinstvena evidencija o nepokretnostima i pravima na njima izrađena kroz realizaciju projekta sa Svetskom bankom 2008. godine, kada je, kako je naveo, praktično u Srbiji formiran Katastar nepokretnosti.

    "Reč je o  jedinstvenoj i javnoj evidenciji, potpuno savremena, efikasna i automatizovana i svako može da izvrši uvid. Zahtev za izdavanje lista nepokretnosti može da podnese stranka, vlasnik nepokretnosti, lice koje ima pravni interes, državni organ i mi smo dužni da taj list izdamo", rekao je Jovanović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE