Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija i Belorusija: Saradnja moguća na svim poljima

    Mogućnosti za saradnju Srbije i Belorusije su velike, naročito u energetici, IT, poljoprivredi, farmaceutskoj, automobilskoj i prehrambenoj industriji, turizmu i saobraćaju, kaže ministar privrede Željko Sertić.

    "Nekoliko beloruskih kompanije je izrazilo spremnost za privatizaciju srpskih kompanija i dokumentacija u vezi sa tim im je predata", kazao je Sertić prilikom potpisivanja protokola nakon dvodnevnog zasedanja međuvladine Srpsko-beloruske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju.

    Sertić i beloruski ministar trgovine Valentin Čekanov su u Palati Srbija potpisali i plan aktivnosti za unapređenje saradnje u narednih godinu dana. Protokol sa zasedanja poslovnog saveta Srbija-Belorusija potpisali su predsednici privrednih komora Marko Čadež i Mihail Mjatljikov.

    "Jedan od prioritetnih zadataka koji mora da bude rešen brzo je usklađivanje metoda merenja spoljnotregovinske razmene dve zemlje, a zadatak da to urade dobila su državni zavodi za statistiku Srbije i Belorusije", kazao je Sertić.

    Po podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, ukupna robna razmena 2014. bila 158,3 miliona dolara, dok beloruski zavod navodi da je ona bila 245,5 miliona. U toku je i izrada novog sporazuma o međunarodnom drumskom prevozu putnika i robe između Belorusije i Srbije, kazao je Sertić.

    Srbija je izrazila spremnost da liberalizuje bilateralni i tranzitni prevoz na predlog beloruske strane, dok će u naredna dva meseca Ministarstvo saobraćaja Srbije dati mišljenje i o predlogu liberalizacije prevoza u i iz trećih zemalja.

    Farmaceutska kompanija iz Belorusije je predložila proizvodnju lekova zajedno s Galenikom. Razgovaralo se i o poboljšanju inspekcijske kontrole lekova i o mogućnosti specijalizacije lekara iz Belorusije na klinikama u Srbiji.

    Postoji i zainteresovanost da studenti završnih godina poljoprivrednih faklulteta iz Belorusije dolaze na praksu u poljoprivrednim preduzećima u Srbiji. Srbija je za turiste iz Belorusije predložila kratke gradske odmore, banjski, verski turizam, posete sportista u Srbiji.

    Sertić je podsetio da je srpski kapital u građevinskoj industriji Belorusije kroz uključivanje u izgradnju infrastrukturnog projekta u Minsku od milijardu dolara, a u pripremi je i novi projekat "Minsk City" od 3,5 milijardi dolara, gde će moći da zajedno nastupaju firme s Balkana.

    Beloruski ministar trgovine istakao je zajedničke projekte poput proizvodnje traktora i autobusa, i potvrdio spremnost za otvaranje beloruskog preduzeća za trgovinu na veliko proizvoda od metala u Srbiji, kao i zainteresovanost firmi iz Belorusije za saradnju s preduzećima iz drugih oblasti.

    "Belorusija vidi Srbiju kao glavnog partnera za svoje prisustvo na Balkanu i u Evropi", rekao je Čekanov koji smatra da robna razmena Srbije i Belorusije može da dostigne 500 miliona dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE