Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sindikati traže spas za neka preduzeća

    Savez samostalnih sandikata Srbije zatražio je da se kroz javno-privatno partnerstvo spase deo od 188 preduzeća određenih za okončanje privatizacije stečajem.

    Prema predlogu Sindikata, za preduzeća koja bi mogla profitabilno da posluju, trebalo bi kroz javno privatno partnerstvo, obezbediti kvalitetan menadžment, reorganizaciju i dokapitalizaciju.

    "Otpuštanje zaposlenih u Srbiji, makar to bilo i uz socijalni program, nije mera za rešavanje pitanja nezaposlenosti koja je među najvećim u regionu i Evropi", navodi se u saopštenju Saveza samostalnih sindikata Srbije.

    Kako je istaknuto, "određena preduzeća, poput onih iz oblasti remonta lokomotiva, železničkih i vučnih vozila, zbog ukupnog zapuštenog stanja u železnici nisu bila u situaciji da u punoj meri koriste kapacitete i dokažu svoju tehničku i tržišnu sposobnost, ali pretpostavljamo da će sada kada se menjaju investicioni uslovi vezani za obnovu infrastrukture i voznog parka srpskih železnica, biti ekonomski rentabilna".

    Dodaje se da je slična situacija i s preduzećima vagonogradnje i izrade metalnih konstrukcija.

    >>>>Rade punom parom, a država ih gasi

    U Sindikatu se pitaju da li Srbiji zaista ne trebaju preduzeća prerađivačke industrije, građevinarstva, izgradnje puteva, autoputeva i hidro-građevinskih objekata, poljoprivrede, gajenja voća, šumarstva, ribarstva i drugih oblasti.

    "Pojedina preduzeća s te liste ostvaruju dobar nastup na tržištu, njihovi proizvodi su traženi u Srbiji i inostranstvu, ali nisu rasterećeni dugova, nemaju finansijsku podršku banaka i kreditne linije za izvoz", navodi se u saopštenju.

    Dan ranije, srpski ministar privrede Željko Sertić ocenio je da mnogi od direktora 188 firmi predviđenih za stečaj, manipulišu radnicima. "Sad su iznenađeni što su na ovom spisku, a zapravo imaju desetine miliona evra dugovanja", rekao je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE