Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stamenković: Blagi rast izvoza i pad uvoza

    U 2015. godinu Srbija ulazi sa blago rastućim trendom izvoza i blago opadajućim trendom uvoza, izjavio je saradnik Ekonomskog instituta Stojan Stamenković.

    On je na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT)  izjavio da će dinamika proizvodnje prerađivačke industrije u Srbiji u 2015, zavisiti od stabilnog rasta proizvodnje prehrambene i automobilske industrije.

    Na dinamiku proizvodnje prerađivačke uticaće i ugovor sa Esmarkom o preuzimanju Železare i povećanje proizvodnje osnovnih metala po toj osnovi, ali i od oporavka hemijske industrije.

    "Sve ovo povezano je i sa izvozom, kao aktivnom komponentom tražnje", naglasio je Stamenković. Prema njegovim rečima, ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene Srbije u 2014. bila je za 0,8 odsto veća nego 2013, preciznije, izvoz je bio veći za 1,4 odsto, a uvoz veći za 0,4 odsto.

    "U 2015. godinu se ulazi sa blago rastućim trendom izvoza i blago opadajućim trendom uvoza", kazao je Stamenković naglasivši da je glavni faktor uvođenja uvoza u opadajuću tendenciju krajem 2014, pad cena sirove nafte na svetskom tržištu.

    Stamenković je dodao i da bi ove godine efekat pada svetskih cena nafte na smanjenje vrednosti uvoza mogao da bude preko milijardu evra, odnosno šest do sedam odsto ovogodišnje vrednosti ukupnog uvoza.

    On je podsetio i da je prerađivačka industrija Srbije u decembru 2014. imala rast od 1,4 odsto, a za to je najviše zaslužan skokoviti porast proizvodnje prehrambene industrije koji je iznosio vanrednih 21 odsto.

    Stamenković je naveo i da su procene da će u 2015. pad bruto društvenog proizvoda biti 0,5 do 1,5 odsto i da se tek od 2016. može očekivati njegov rast.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE