Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vreme za veće plate u Britaniji

    Britanski premijer David Cameron založio se za povećanje plata u Velikoj Britaniji, u kojoj je pala kupovna moć građana, dok iz opozicije osuđuju Cameruna da time polako počinje predizbornu kampanju.

    "Vreme je da se u Britaniji povećaju plate. Uspeh u ekonomiji ne može samo da se ogleda u privrednom rastu ili bilansu rada britanskih kompanija, već i u povećanim platama i boljem životnom standardu", rekao je Cameron obraćajući se u Savezu britanskih trgovinskih komora, tri meseca pre parlamentarnih izbora.

    Posle teške recesije usled globalne ekonomske krize 2008. i 2009. godine, britanska privreda se postepeno oporavila i prošle godine dobila je zamah s rastom od 2,6 odsto bruto domaćeg proizvoda.

    Međutim, plate su rasle sporije u odnosu na povećanje inflacije, što je uzrokovalo pad kupovne moći. Od dolaska Camerona na vlast u maju 2010. do novembra 2014. godine prosečna plata je povećana za 7,6 odsto dok su cene skočile za 12,1 odsto.

    Pad cene nafte, a time i goriva na pumpama, u kombinaciji s "ratom cena" između supermarketa, dovelo je poslednjih meseci do usporenog rasta inflacije, tako da su realne zarade mogle konačno malo da napreduju.

    Savez britanskih sindikata odmah je osudio današnji Cameronov govor ocenivši ga "predizbornom laganom muzikom".

    "Od kada je Cameron premijer, prosečna plata je 2.500 funti (3.360 evra) manja na godišnjem nivou. Pad životnog standarda je na najdramatičnijem nivou od vladavine kraljice Viktorije (1837-1901)", rekao je generalni sekretar Saveza britanskih sindikata Frances O'Grady.

    Uobičajenu hegemoniju laburista i konzervativaca na predstojećim izborima mogu da ugroze sve popularnija antievropska stranka UKIP, stranka Zelenih i škotska narodna stranka, zbog čega je rezultat izbora u potpunosti neizvestan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE