Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šverc duvana svima šteti

    Od preuzimanja Duvanske industrije Senta 2006. godine, kompanija JTI je uložila 169 miliona dolara i šesti je po veličini poreski obveznik u Srbiji. U prošloj godini JTI je uložio novih pet miliona evra u proizvodnju. O uslovima poslovanja u Srbiji, i daljim planovima razgovarali smo sa Chrisom Woodsom, generalnim direktorom i potpredsednikom kompanije JTI za Zapadni Balkan.

    Kako procenjujete uslove poslovanja u Srbiji?

    Došli smo u Srbiju 2006. godine, kada smo i kupili Duvansku industriju Senta. Od tada smo modernizovali pogone, pokrenuli proizvodnju cigareta i izvezli cigarete i duvan u vrednosti od 118,4 miliona dolara. Kompanija Japan Tobacco International (JTI) izvozi cigarete iz Srbije u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku i Albaniju, a duvan u EU. Kao što ste sami rekli, JTI je šesti po veličini poreski obveznik u Srbiji, a 2013. naš doprinos državnom budžetu iznosio je 13,6 milijardi dinara. Procena je da je u 2014. doprinos kompanije JTI državnom budžetu iznosio gotovo 17 milijardi dinara.

    Što se tiče poslovnog okruženja u Srbiji, za strane investitore poput kompanije JTI predvidivost i  stabilnost poslovnog okruženja su od ključne važnosti. To je ono što nam omogućava da održimo trenutni nivo investicija, rasta i zapošljavanja. A to ne važi samo za strane investitore, već i za sve kompanije koje posluju u Srbiji. Trenutno je poslovno okruženje puno izazova s obzirom na to da se industrija, kao i Vlada, suočavaju sa nelegalnom trgovinom rezanim duvanom.

    Nedavno ste izjavili da JTI ima potpuno poverenje u Vladu Srbije i da podržavate mere koje se preduzimaju u cilju borbe protiv nelegalne trgovine rezanim duvanom. U kojoj meri je sivo tržište otežalo vaše poslovanje?

    Nelegalna trgovina rezanim duvanom ima negativne posledice po naše poslovanje i čitavu duvansku industriju, jer se tržište duvana smanjilo za trećinu u poslednje dve godine. Takođe, ima značajne negativne posledice po budžetske prihode, radna mesta, uzgajivače, maloprodaju i za čitavu srpsku privredu. U roku od dve godine, nelegalna trgovina rezanim duvanom nanela je gubitak od preko 200 miliona evra državnom budžetu, dok maloprodavci gube 10.500 dinara za svaki kilogram nelegalno prodanog rezanog duvana.

    Vlada je prepoznala ovaj problem. Formirana je specijalna radna grupa za borbu protiv nelegalne trgovine rezanim duvanom, a Zakon o duvanu je izmenjen kako bi se omogućile strože kontrole i kazne – pet godina zatvora za svakog ko je umešan u nelegalno uzgajanje, proizvodnju ili trgovinu rezanim duvanom i novčana kazna do dva miliona dinara za učešće u nelegalnoj trgovini rezanim duvanom.

    Još jednom bih želeo da istaknem da mi pozdravljamo sve napore koje Vlada Srbije ulaže u cilju borbe protiv ovih kriminalnih aktivnosti, a prvenstveno nedavnu veliku zaplenu duvana za koji se sumnja da je bio namenjen crnom tržištu. Verujemo da ćemo uskoro videti i prve presude za šverc duvana.

    Na koji način je porast akciza uticao na trgovinu duvanom, kao i na budžetske prihode od prodaje duvana?

    Minimalna akciza u Srbiji trenutno iznosi 49 evra na 1.000 cigareta, dok je minimalna akciza u Evropskoj uniji 90 evra na 1.000 cigareta. U procesu pridruživanja EU, Srbija će morati da dostigne taj nivo oporezivanja, što znači da su povećanja akciza neminovna. Ono što je važno jeste to da se ova razlika postepeno smanjuje putem primene dugoročnog akciznog kalendara koji Srbija ima i koji predviđa postepeno povećanje akciza do kraja 2016. Zahvaljujući ovom postepenom pristupu i tome što su ove promene unapred isplanirane, mi smo u mogućnosti da prilagodimo poslovanje i adekvatno se pripremimo. Ne samo mi, već svi koji su uključeni u trgovinu duvanom. Zato u potpunosti podržavamo ovaj pristup i razvoj akciznog kalendara i nakon 2016. godine. Što se tiče budžetskih prihoda, akcizni kalendar omogućava Vladi da planira priliv svojih prihoda, koji se svake godine povećava. Samo JTI je doprineo budžetu gotovo tri i po milijarde dinara više u 2014. nego u 2013. godini.

    Neke duvanske kompanije su najavile otpuštanja, a neke su to već i učinile. Da li planirate da zadržite trenutni broj zaposlenih ili vam je u planu racionalizacija?

    Naš cilj je da zadržimo nivo zapošljavanja, a investicije realizovane tokom 2014. godine će nam pomoći da sačuvamo radna mesta u Srbiji u vreme velikih izazova. Kada je JTI započeo poslovanje u Senti, fabrika je imala 77 zaposlenih. Danas JTI zapošljava više od 300 ljudi u Senti i Beogradu i angažuje preko 380 uzgajivača duvana i sezonskih radnika. 

    Uprkos svemu, JTI je uložio pet miliona dolara u 2014. godini. Kakvi su Vam poslovni planovi za narednu godinu?

    Prošle godine smo uložili pet miliona dolara u proizvodnju i poslovanje u Srbiji, a deo te investicije je i nova mašina za proizvodnju super slim cigareta. Do sada su se Winston, Glamour i LD super slim cigarete uvozile u Srbiju, a sada se proizvode u Senti za domaće tržište i za izvoz. Pored mašine za proizvodnju super slim cigareta, prošle godine smo pustili u rad novu liniju za obradu duvanskih materijala i proširili skladišne kapacitete.

    Što se tiče poslovnih planova za 2015. godinu, naš plan je da nastavimo rast na održiv način i da dalje razvijamo naše poslovanje. U Srbiju smo došli sa dugoročnom strategijom ulaganja i rasta. Dokle god je poslovna klima u Srbiji povoljna, mi ćemo nastaviti upravo ovako da poslujemo.

    Po Vašem mišljenju, stabilno i predvidivo poslovno okruženje privlači investitore. Da li očekujete nove japanske ili druge investitore u 2015. godini?

    Naš kontinuirani rast u Srbiji i ulaganja šalju jasnu poruku potencijalnim investitorima da je Srbija privlačno poslovno okruženje i važno tržište koje se razvija. Nadam se da će drugi investitori slediti naš uspešan primer i doći ovde, jer Srbija pruža mnogo poslovnih mogućnosti. Kada je reč o japanskim investicijama, nedavno je formiran Japanski poslovni klub, koji može podstaći nove investitore iz Japana da se bolje upoznaju sa Srbijom i njenim potencijalima.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE