Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cene nafte skočile 11 odsto

    Cene nafte nastavljaju strmi uspon, zabeleživši rast u protekla dva dana od preko 11 odsto, posle najava British Petroleuma da će smanjiti kapitalne investicije u 2015. godini.

    Na londonskom tržištu cena barela poskočila je 1,90 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 56,65 dolara. Na američkom tržištu, barelom se trgovalo po 1,51 dolar višoj ceni, od 51,08 dolara.

    British Petroleum najavio je da će zbog oštrog pada cena nafte, u 2015. smanjiti kapitalne investicije za 13 odsto, na 20 milijardi dolara. Prošle nedelje Chevron je već reagovao na pad cena, smanjivši svoje kapitalne izdatke za 13 procenata, na 35 milijardi dolara.

    Najave velikih naftnih kompanija o smanjivanju kapitalnih investicija podupire cene nafte, ocenio je Michael Hewson iz CMC Marketsa.

    Skok cena u protekla dva dana usledio je nakon objave da se broj američkih bušotina smanjio po najvišoj nedeljnoj stopi u poslednjih gotovo 30 godina. Cene podupire i zatvaranje pozicija na kraju meseca.

    Pojedini investitori smatraju da su cene nafte dotakle dno nakon sedmomesečnog pada, a smanjivanje broja aktivnih bušotina u američkoj proizvodnji iz škriljaca izaziva zabrinutost za buduću proizvodnju.

    "Posejano je seme oporavka cena nafte", napisali su u belešci analitičari Bernsteina, upozoravajući na opasnost smanjenja u ponudi naftom na područjima Meksičkog zaliva, Severnog mora i Brazila, budući da kompanije režu troškove kao odgovor na strmoglavi pad cena nafte od 60 odsto od sredine juna 2014. godine.

    Drugi upozoravaju da je previše uzbuđenja oko pada broja bušotina u SAD. Analitičari Morgan Stanleya objavili su da odnos između broja bušotina i proizvodnje može biti varljiv.

    Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internet stranicama objavila da je cena barela košarice njene nafte u ponedeljak iznosila 48,19 dolara, što znači da je porasla čak 3,36 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE