Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EBRD razmatra kredit za EPS

    Evropska banka za obnovu i razvoj razmatra odobravanje kredita od 200 miliona evra za finansijsko restrukturiranje Elektroprivrede Srbije, izjavio je direktor EBRD za Srbiju Matteo Patrone.

    On je novinarima nakon predstavaljanja EBRD Izeštaja o tranziciji za 2014. rekao da je procedura odobravanja kredita tek započeta i da očekuje da će biti završena pre isteka prve polovine 2015. godine.

    Patrone je rekao da je ideja da pomogne finansijsko restukturiranje EPS, ali i da se istovremeno promeni organizacija u kompaniji i uvede korporativno upravljanje.

    EBRD je zainteresovana i za učešće u privatizaciji Telekoma Srbije i Dunav osiguranja, rekao je Patrone i precizirao da bi EBRD u privatizaciji Telekoma želela da učestvuje ili kao koinvestitor sa strateškim partnerom ili kao finansijer kompanije koja pobedi na tenderu za kupovinu Telekoma.

    Patrone je ocenio da je privatizacija Telekoma dobar potez jer je "vreme da Vlada valorizije tu imovinu". "što se više bude čekalo, vrednost te imovine biće manja. Zbog toga je dobro imati strateškog privatnog investitora koji će voditi tu kompaniju", rekao je Patrone.

    On je dodao da bi EBRD u slučaju privatizacije Dunav osiguranja, takođe želela da bude koinvestitor sa strateškim partnerom, ali da se za razliku od Telekoma, koji je profitabilna kompanija, kod te osiguravajuće kuće radi o preokretu u poslovanju.

    Kaže i da je EBRD zainteresovana da pruži podršku Vladi u realizaciji tendera za koncesiju za Aerodroma Nikola Tesla. Kako je dodao, pored kredita za EPS, EBRD u 2015. želi da ulaže sa privatnim sektorom u korišćenje obnovljivih izvora energije, ali i da nastavi sa podrškom za izgradnju infrastrukture u Srbiji.

    On je rekao i da je EBRD sprema da nastavi podršku Srbiji i podsetio da je od 2001. do sada ta banka uložila u Srbiju 3,8 milijardi evra. "Impresionirani smo zamahom u reformama i napretkom koji je Vlada postigla u smislu stuktirnih reformi, reformi radnih odnosa i fiskalne konsolidacije", rekao je Patrone.

    Zamenik direktora u Kancelariji glavnog ekonmiste EBRD Peter Sanfey rekao je da će prema poslednjim projekcijama te banke Srbija u 2015. godini imati rast bruto domaćeg proizvoda od 0,5 odsto.

    "Mi u EBRD mislimo da je Srbija na pravom putu, bez obzira na sve probleme, i dugoročno posmatrano ima svetlu budućnost." Postoje i rizici, ali u EBRD misle da će Srbija zabeležiti mali, ali ipak rast BDP u 2015, zaključio je Sanfey.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE