Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Srbija 2016. druga, a 2017. prva u regionu`

    Prošle godine je u budžetu ostvarena mnogo manja rupa nego što se očekivalo, kaže premijer Aleksandar Vučić i najavio da će Srbija 2016. godina biti druga zemlja po privrednom rastu u regionu.

    Vučić je precizirao da je za 2014. godinu očekivao deficit od osam i devet odsto bruto-društvenog proizvoda, a da se ispostavilo da je deficit znatno manji 6,6 odsto.

    "To smo uspeli stezanjem kaiša, smanjenjem rashoda i povećanjem prihoda i očekujem da početkom 2016. godine možemo da dovedemo deficit na nivo Francuskog", kazao je Vučić za televiziju Prva.

    On je predstavio i podatke za početak godine, za koje je ocenio da su ohrabrujući, jer je ostvaren bolja naplata poreza i akciza. Prema njegovim rečima, u odnosu na januar prošle godine povećana je naplata bruto poreza za 2,4 miliona, dok je naplata akciza veća za 400 miliona.

    "Ako budemo sproveli sve reforme 2016. godine bićemo druga zemlja po ostvarenom privrednom rastu, a prva po rastu fiskala, a 2017. godine bićemo prvi i po rastu i po fiskalu", rekao je Vučić.

    Premijer je kazao da se ove godine Srbija neće zaduživati više od planiranog deficita, odnosno da će neto zaduženja iznositi 1,5 milijardi.

    Upitan za probleme u izvozu najvećeg izvoznika u zemlji, kompanije Fiat, premijer je odgovorio da je ostvaren niži izvoz zbog smanjene proizvodnje, ali da izvoz svih drugih proizvoda raste.

    Dodao je da zbog pada rublje postoje problemi sa izvozom u Rusiju i da zbog toga stoji 3.000 svinja i više tona graška vrednih 10 miliona evra.

    Upitan o pregovorima sa kompanijom Esmark o prodaji Železare, Vučić je kazao da su razgovori u toku i da su teški. "Dajemo sve od sebe, u utorak dolazi rukovodstvo Esmarka na razgovore", kazao je premijer i dodao da ne očekuje probleme sa EU oko Esmarka.

    Telekom, FAP, "Beograd na vodi"…

    Premijer je najavio da će u ponedeljak boraviti u Finskoj, gde će razgovarati sa direktorom kompanije Sisu Auto o Fabrici automobila Priboj (FAP).
    "Sledi nam raspisivanje tendera i stvaranje zajedničkog preduzeća sa Fincima i vraćanje FAP u život", rekao je Vučić.

    Vučić se osvrnuo i na projekat "Beograd na vodi", za koji je kazao da svi misle da je "blesav" kad govori o njemu, iako svi mogu da vide da je 137 objekata sklonjeno, a "da će svi videti šta će se dešavati do leta".

    Govoreći o Telekomu Srbije, Vučić je ponovio da je uveren da će biti prodat po značajno višoj ceni u odnosu na onu koje su nudile prethodne vlade, ističući da Telekom stalno gubi deo tržišta zbog konkurencije, te da se postavlja pitanje "ko smo mi da pustimo da se nešto urušava".

    Telekom će, prema njegovim rečima, kupiti kompanija koja bude ponudila najviše novca i najbolje uslove za zaposlene i uslugu. "Ako najviše ponude Austrijanci, prodaćemo njima, ako ne, onda Nemcima, Amerikancima, Francuzima…"

    Premijer je, govoreći o investicijama UAE u Srbiji, rekao da će se investirati u Utvu, a da je umesto kompanije Al Dahra, koja nije želela da učestvuje "u negativnoj kampanji", došla druga kompanija.

    Premijer je rekao i da je prodaja oružja odlična, da će se uložiti još novca u namensku industriju, s obzirom da nema problema sa plasmanom robe, ali da, recimo, Srbija ne može da proizvede onoliko municije kolika je potražnja.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE