Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    OPEC prvi popušta pred škriljcima

    Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte, OPEC, prve će popustiti pred američkim proizvođačima nafte iz škriljca, pokazuje anketa koju je Bloomberg sproveo među analitičarima i investitorima.

    OPEC će morati da smanji proizvodnju ove godine, ocenjuje 49 odsto analitičara, trgovaca i investitora, dok 34 odsto kaže da će proizvođači nafte iz škriljca prvi popustiti. U anketi 17 odstonije bilo sigurno kako će se razvijati situacija.

    Od 481 ispitanih, 57 odsto je reklo da očekuje da će OPEC smanjiti proizvodnju u drugoj polovini godine, dok 34 odsto očekuje da će se to dogoditi pre jula.

    Cena nafte na svetskom tržištu je od juna prošle godine kada je koštala oko 100 dolara, pala na ispod 50 dolara po barelu. Procvat crpljenja nafte iz škriljca, takozvanog frakinga, doveo je do poremećaja na tradicionalnom tržištu nafte.

    Kao jedan od razloga drastičnog pada cena nafte, navodi se rat cenama između velikih proizvođača nafte u OPEC koje predvodi Saudijska Arabija i američkih proizvođača iz škriljca.

    Donedavno je crpljenje nafte iz škriljca bilo isplativno po ceni iznad 70 dolara po barelu, ali je usavršavanjem te tehnologije taj iznos, prema američkom ministarstvu energetike, između 35 i 54 dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE