Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Savet Evrope kritikuje srpski Zakon o radu

    Samo jedna trećina odredbi starog srpskog Zakona o radu je u skladu sa Evropskom društvenom poveljom, navodi se u izveštaju Saveta Evrope.

    Savet Evrope napominje da se u izveštaju Komiteta za društvena prava SE konstatuje da su od 22 odredbe, osam u skladu sa poveljom, tri odredbe krše povelju, dok za preostalih 11 nema dovoljno podataka za ocenu, prenosi RTS.

    Kao članica SE i potpisnica Evropske društvene povelje kojom se utvrđuju minimalna socijalna prava, Srbija se obavezala da podnosi relevantne zakone na ocenu Komitetu i da postupa u skladu sa preporukama.

    Ispravka Tanjuga

    Agencija Tanjug emitovala je prvobitno vest o manjkavostima srpskog zakona o radu, ne precizirajući da je reč o starom izveštaju. Međutim, u popodnevnim časovima stigla je ispravka. "Izveštaj se odnosi na period do kraja 2012. i odnosi se na stari zakon, a novi ce biti obrađen u sledećem izveštaju, koji spremamo za sledeću godinu", navela je za Tanjug portparolka Saveta Evrope Tatjana Bajeva.

    Međutim, Komitet je u izveštaju konstatovao da je Srbija pretprošle godine za gotovo tri meseca probila rok za slanje zakona na ocenu, a zatim se oglušila i o zahteve da dostavi dodatne informacije.

    Na osnovu raspoloživih podataka, Komitet je zaključio da je osam odredbi u skladu sa Poveljom, ali da je paragrafi koji se odnose na pravo na pravičnu naknadu, pravo na organizovanje i pravo na kolektivno pregovaranje krše.

    Reč je o odredbama kojima se regulišu otkazni rok i kompenzacija u slučaju otpuštanja, pravo na štrajk i definisanje minimuma procesa rada kada se štrajkuje u delatnostima od javnog interesa.

    U izveštaju se navodi da Srbija, uprkos ponovljenim zahtevima, nije dostavila podatke o još 11 odredbi, tako da nije moguće utvrditi jesu li u skladu sa Poveljom i traži se da to što pre učini.

    Pozitivne ocene novog Zakona o radu

    Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je Srbija od Saveta Evrope dobila izuzezno pozitivne ocene novog Zakona o radu.

    To ministarstvo navodi da su "komentari u novinskom članku da je Srpski Zakon o radu manjkav, i da 22 odredbe Zakona o radu nisu u skladu sa Poveljom, netačni i proizvoljni" i naglašava da se radi o izveštajnom periodu 2009 – 2012. godina.

    Kako se precizira, Savet Evrope je danas objavio Zaključke Evropskog komiteta za socijalna prava o primeni tematske grupe 3 – radno pravo, koji obuhvataju, ne samo Zakon o radu "kako je paušalno navedeno u komentaru", već i Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, Zakon o štrajku, Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu i druge zakone kojima se uređuju pitanja iz navedenih članova Povelje.

    Kako se ističe u saopštenju Ministarstva za rad, Srbija je dostavila Izveštaj Savetu 31. 10. 2013. godine, prema redovnom izveštajnom sistemu Saveta Evrope. "Stoga ne stoje navodi da važeći Zakon o radu nije usaglašen sa Poveljom, jer je isti noveliran 29. 07. 2014. godine, pa stoga nije obuhvaćen predmetnim Izveštajem zaključcima Komiteta" rečeno je u saopštenju.

    Ministarstvo dodaje i da Srbija ima rok do 31. 10. 2015. godine da dostavi dodatne informacije, te da se tek nakon što one budu dostavljene očekuje konačni izveštaj Saveta Evrope.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE