Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NALED: Rešenje za pet birokratskih `muka`

    Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predložiće nadležnim ministarstvima u februaru rešenja za pojednostavljivanje pet birokratskih procedura koje zadaju velike muke građanima.

    U saopštenju se precizira da NALED radi na pojednostavljivanju upisa dece u vrtić, procedure usvajanja dece, ostvarivanja prava na dečiji dodatak i starosnu penziju, kao i prava na naknadu tokom porodiljskog odsustva.

    Kako ističu iz NALED, odabrane procedure, osim što pogađaju veliki broj građana, najbolje ilustruju uzroke zbog kojih je susret sa administracijom naporan, počev od obaveze podnošenja obimne papirologije i odlaska pred brojne šaltere do nesavesnog postupanja institucija i nepoštovanja rokova za rešavanje zahteva.

    Ukidanjem dve trećine dokumenata potrebnih za ostvarivanje prava na naknadu tokom trudničkog bolovanja dokazali smo da je procedure moguće uprostiti i učiniti efikasnijim i jeftinijim za građane.

    "Međutim, nisu svi državni organi spremni da boljom kontrolom reše pokušaje zloupotreba i zato se kriju iza preobimne dokumentacije", kazao je član Upravnog odbora NALED i generalni direktor kompanije Bambi Miroslav Miletić.

    Pojednostavljivanje procedura u fokusu je antibirokratske kampanje "Pitajte kada" koju NALED od 2012. realizuje u saradnji sa RTS i uz podršku USAID. Građani i privrednici mogu NALED da prijave probleme na koje nailaze pri susretu sa administracijom i tako utiču na njihovo rešavanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE