Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za srpski agrar 175 miliona evra od EU

    Evropska unija će podržati poljoprivredni sektor u Srbiji sa 175 miliona evra u narednih šest godina, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

    Novac će će biti na raspolaganju srpskim poljoprivrednicima u vidu grantova (bespovratnih sredstava) za sufinansiranje proizvodnje i prerade.

    U saopštenju se podseća da je Evropska komisija usvojila Program EU za ruralni razvoj u Srbiji (IPARD) 20. januara, čime je stvorena osnova za podršku EU poljoprivrednom sektoru u Srbiji u narednih šest godina.

    Glavni ciljevi Programa su unapređenje bezbednosti hrane u Srbiji i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje i prerade, kao i pomoć tom sektoru da se postepeno uskladi sa standardima EU.

    Na osnovu detaljne i objektivne analize, vlasti u Srbiji su odabrale da se novac EU investira u poljoprivredna gazdinstva koja proizvode mleko, meso, voće i povrće i druge useve.

    Odlučeno je da se EU pomoć daje i za preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda i biće namenjene mikro, malim i srednjim preduzećima za preradu mleka, mesa, voća i povrća. Podrška će se pružati i proizvođačima koji uvode organsku proizvodnju, ali i u sprovođenju strategija lokalnog razvoja.

    Kako je navedeno, pomoć će biti namenjena i razvitku privatnih kapaciteta za seoski turizam, a predviđena je i tehnička pomoć stručnjaka iz EU.
    EU će pružati finansijsku pomoć poljoprivrednom sektoru u Srbiji kroz sistem upravljanja i kontrole. Navedeno je da nadležni organi u Srbiji trenutno pripremaju ovaj sistem uz podršku EU, kao i da ta faza mora da se završi da bi prvi pozivi za podnošenje predloga mogli da se objave.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE