Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zaprepašćujući jaz između bogatih i ostatka sveta

    Bogatstvo samo jednog procenta najbogatijih ljudi na svetu, u 2016. godini će premašiti ostalih 99 procenata, izračunala je uoči neformalnog skupa u Davosu britanska neprofitna organizacija Oxfam.

    "Razmere globalne nejednakosti jednostavno su zaprepašćujuće i uprkos tome što odgovarajuća pitanja postaju sve važnija svetska tema, jaz između bogatih i ostatka sveta naglo se produbljuje", kazala je izvršna direktorka Oxfama Winnie Byanyima.

    Udeo najbogatijih jedan odsto stanovništva u ukupnom svetskom bogatstvu skočio je sa 44 odsto u 2009. na 48 procenata u 2014. Do 2016. udeo najbogatijih premašiće 50 odsto, navodi ta organizacija.

    Od preostalih 52 odsto svetskog bogatstva, gotovo je sve, odnosno čak 46 odsto, u rukama ostalih 20 procenata najbogatije populacije.

    Time preostalih 80 procenata stanovništva ostaje samo 5,5 odsto bogatstva, odnosno u proseku 3.851 dolara po odrasloj osobi, navodi se u izveštaju.

    Byanyima je ujedno kopredsedavajuća Svetskog ekonomskog foruma čije redovno godišnje okupljanje u Davosu počinje u sredu i traje do subote.

    Uoči okupljanja u luksuznom švajcarskom zimovalištu pozvala je čelnike da krenu u bitku protiv "prikrivenih interesa koji stoje na putu pravednijem i prosperitetnijem svetu".

    Iz Oxfama pozivaju države da suzbijaju poresku evaziju, poboljšavaju kvalitet javnih usluga, fokusiraju oporezivanje na kapital, a ne na rad i da, između ostalog, uvedu institut minimalnih plata kako bi osigurali pravedniju distribuciju bogatstva.

    Na ovogodišnjem okupljanju u Davosu očekuje se rekordan broj učesnika, uključujući više od 300 šefova država i vlada, a sve izraženija nejednakost biće među glavnim temama rasprava, zajedno s globalnim krizama poput terorističkih pretnji u Evropi i napetosti u odnosima s Rusijom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE