Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evro na istorijskom minimumu

    Vrednost evra je u odnosu na dolar na istorijskom minimumu u poslednjih jedanaest godina, pa je sada za jedan evro potrebno izdvojiti 1,15 dolara.

    Ekonomisti kažu da je evro sada na istorijskom minimumu, jer su se obistinile tvrdnje trgovaca na berzi da će Evropska centralna banka pokrenutni stimulativni program kroz kupovinu obveznica.

    Svaka valuta je odraz stanja privrede određene zemlje, pa je jasno da ponašanje evra odraz ekonomskih prilika u najvećim zemljama Evrozone, na prvom mestu Nemačke i Francuske, ali i ostalih.

    Sve poteškoće koje se eventualno javljaju u ukupnoj ekonomskoj situaciji u Evrozoni, kažu stručnjaci, bitno utiču i na kretanje kursa evra.

    Inače, odnos dolar – evro je najinteresantniji na međunarodnom finansijskom tržištu, jer se sa ove dve valute najčešće trguje, a istovremeno i odražavaju stanje privrede najmoćnijih zemalja sveta.

    Odnos dolar – evro ima tretman glavnog valutnog para, a sve zbog činjenice da se dolar smatra osnovnom valutom na međunarodnom finansijskom tržištu.

    Konkurentni odnos ove dve valute u vezi je i sa strateški važnim energentima u svetu, pa je i to bitan faktor koji ovaj valutni par stavlja u poziciju vodećih.

    Ovde se pre svega misli na trgovanje naftom na globalnom tržištu koja se obavlja u dolarima, jer se nafta još uvek smatra najvažnijim energentom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE