Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skok franka diže ratu i do 8.000 dinara?

    Skok švajcarskog franka uspaničio je građane koji su se zadužili u toj valuti, jer im rata kedita može porasti i do osam hiljada dinara, dok iz Narodne banke Srbije tvrde da domaće devizno tržište nije značajnije uzdrmano.

    Centralna banka švajcarske je neočekivano ukinula donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka za jedan evro, koju je uvela u septembru 2011. godine sa ciljem sprečavanja daljeg jačanja domaće valute. Posle ovog poteza vrednost franka je drastično porasla.

    Problem za građane koji su se zadužili u evrima, naročito za skoro osam hiljada onih koji su kupili stan zadužujući se u švajcarskoj valuti. Zbog slobodnog kursa švajcarca rata za kredit može da skoči i do osam hiljada dinara.

    Turbulencije oko švajcarskog franka nisu značajnije uzdrmale domaće devizno tržište, saopštila je Narodna banka i najavila da će pratiti posledice tih promena.

    NBS navodi da se prilikom donošenja te odluke centralna banka rukovodila procenom da je u međuvremenu precenjenost franka smanjena i da je privreda sposobna da se prilagodi trenutnim tržišnim uslovima.

    Neočekivana odluka Centralne banke švajcarske je u prepodnevnom trgovanju dovela do značajnog jačanja franka, koji je ojačao za gotovo 40 odsto u odnosu na evro, da bi se nešto kasnije stabilizovao na nivou od 1,03 franka za evro, što predstavlja jačanje švajcarske valute za oko 15 odsto.

    NBS očekuje da će svi eventualni zastoji na domaćem deviznom tržištu u trgovini švajcarskim frankom biti otklonjeni u što kraćem roku, odnosno da će biti obezbeđeno redovno obavljanje svih transakcija.

    NBS će pratiti posledice tih promena po stabilnost finansijskog sistema, imajući u vidu položaj korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE