Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    OPEC ne može da zaštiti cenu nafte

    Organizacija zemalja izvoznica nafte, OPEC, ne može da zaštiti globalne cene nafte koje su u padu, saopštili su Ujedinjeni Arapski Emirati, dodajući da je potrebno smanjiti američku proizvodnju nafte iz škriljaca.

    Pad cena nafte ubrzao je u novembru kada je OPEC odlučio da zadrži nivo proizvodnje od 30 miliona barela dnevno, prenosi agencija France presse.

    Analitičari navode da su bogatije članice OPEC, kao što su UAE, bile spremne da prihvate niže cene u nadi da će to primorati proizvođače nafte iz škriljaca, koji imaju veće troškove proizvodnje, da se povuku sa tržišta.

    "Ne možemo da zaštitimo cene i zadržimo ih na određenom nivou. Svedoci smo ogromne ponude nafte, mahom one iz škriljaca, i to mora da se promeni", rekao je ministar energetike UAE Suhail al-Mazrui.

    Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u februaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 82 centa na 45,25 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za februarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 99 centi na 46,44 dolara.

    To je usledilo nakon što je bankarski gigant sa Wall Streeta Goldman Sach snizio prognozu cene nafte, podgrejavši zabrinutost oko prevelike ponude i slabe tražnje.

    Proizvođači nafte van OPEC treba da budu racionalni u povećanju proizvodnje, rekao je ministar, dodajući da su trenutne cene "crnog zlata" neodržive.

    Predsednik Irana Hasan Rohani poručio je da će zemlje koje stoje iza pada cena nafte u svetu zažaliti zbog svojih odluka, upozorivši da će Saudijska Arabija i Kuvajt, zajedno sa Iranom, patiti zbog pada cena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE