Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radnici cene plate, poslodavci odgovornost

    Redovna i solidna zarada jedini su parametri prema kojima radnici u Srbiji ocenjuju svog poslodavca, dok odgovornost prema poslu i nivo komunikacije sa radnikom jeste ono što najviše smeta poslodavcima.

    Čak 37 odsto gazda smatra zaposlene neodgovornima, dok je ovakva ocena u zemljama Evropske unije na nivou ispod 15 procenata, pokazuju istraživanja Unije poslodavaca.

    Analiza je pokazala da su najveće mane onih koji tek traže posao praktično predznanje o prirodi posla, njihove konkretne veštine i znanje o organizaciji rada u praksi. To je sve ono što se ne može steći u školskim klupama.

    Odnos između poslodavca i zaposlenog je individualan i različit, kaže za Novosti predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

    Sve to zavisi od samog poslodavca, zaposlenog, firme, situacije u kojoj se ona trenutno nalazi. U onim preduzećima koja su nastajala iz malih preduzetničkih radnji, radnici i poslodavci imaju odličan odnos, što se ne može reći za privatizovane firme, gde često iz raznoraznih razloga plate nisu isplaćivane na vreme.

    Atanacković navodi da je radnik zadovoljan kada prima redovno platu i kada je ona pristojna, dok zadovoljstvo poslodavca zavisi od toga kako firma posluje i od atmosfere među radnicima.

    Kada radnicima ne date priliku da se bune, štrajkuju i traže povišice, to znači da imate zajednički interes, odnosno oni rade za platu, a vi ostvarujete dobit i svi su zadovoljni, objašnjava Atanacković.

    "U Srbiji, srećom, nisu uspostavljeni kapitalistički odnosi, bez emocija, kao, recimo, u Americi, što je dobro." Svoje radnike gledam kao ljude sebi ravne, ali, nažalost, ima i onih koji se postave kao da su gazde ne samo nad imovinom, već i nad ljudima koji za njih rade, dodaje on.

    Za predsednicu Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranku Savić, problem je sistemski i nemoguće je motivisati radnike da budu produktivniji i efikasniji kada znaju da zaposleni u javnom sektoru, radili ili ne, imaju za 30 odsto veću platu od onih u proizvodnji.

    Činjenica da drugi zarađuju i za prve, dovodi do pada zainteresovanosti i nedostatka motivacije, kaže Savićeva. Nisu zadovoljni, međutim, ni poslodavci. Istraživanja pokazuju da tek trećina menadžera ceni rad svojih zaposlenih.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE