Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Todorić privremeno prodaje deonice Mercatora?

    Vlasnik Agrokora Ivica Todorića pokušava da nađe kupce kojima bi opcijskim, odnosno terminskim ugovorom privremeno prodao 38 odsto deonica Mercatora, s obavezom kasnijeg ponovnog otkupa, piše ljubljanski Dnevnik.

    Deonice ne bi prodao sam koncern Agrokor direktno, nego Agrokor Investments, Todorićeva firma sa sedištem u Holandiji, pri čemu se računa da bi za to mogle biti zainteresovane banke i hrvatski penzioni fondovi, navodi Dnevnik, pozivajući se na "nezvanične informacije" čiji izvor ne navodi.

    Na taj način Agrokor bi navodno osigurao finansijsku podršku za dobijanje likvidnih sredstava koja mu nužno trebaju za otplatu dugova, navodi list.

    Dnevnik tvrdi da se pokazuju tačnima neke ocene kako je postojeća Agrokorova finansijska konstrukcija "upitna" jer će do kraja godine morati da otplati trećinu zajma Adris grupe, dok mu je već dospela isplata 50 miliona evra kredita francuske banke BNP Paribas.

    Postoje i nezvanične informacije po kojima bi Agrokor deo svoje imovine, takođe s ciljem smanjenja zaduženosti i povećanja likvidnosti, mogao prebaciti na posebno "projektno poduzeće" koje bi onda prodao s obavezom da ga otkupi kroz nekoliko godina.

    Ipak, takav scenarijo je manje verovatan s obzirom na to da bi morale da ga odobre sve banke poverioci Agrokora, navodi slovenački list.

    S druge strane, hrvatski penzioni fondovi, koji su Todoriću u prošlosti već pomagali, ponovno otkupljuju deonice Mercatora, čime sprečavaju da se vrednost deonice trgovačkog lanca smanji na manje od 70 evra, navodi list.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE