Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropske banke `vežbaju` za izlazak Grčke iz evrozone

    Banke i druge finansijske institucije u Evropi sprovode stres-testove i spremne su da se vrate na vanredne planove od pre nekoliko godina u slučaju izlaska Grčke iz evrozone, piše Wall Street Journal.

    Među kompanijama koje preduzimaju takve korake izvor lista navodi Citi Group, Goldman Sachs, kao i britanskog brokera ICAP PLC.

    Planovi kompanija, kako se precizira, uključuju detaljne provere klijenata koji mogu biti značajno pogođeni izlaskom Grčke iz zone evra, izučavanje rizika za kredite i testiranje načina obezbeđenja prekograničnog finansiranja lokalnih operacija.

    Neke firme se takođe pripremaju za eventualne negativne efekte na platni promet i sprovode testove na platformama za trgovinu valutama, da bi videle kako će raditi sa dodavanjem nove grčke valute ili kako će se baviti potencijalnom kontrolom kretanja kapitala, navodi WSJ.

    U Grčkoj, uoči vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 25. januar, prema ispitivanjima javnog mnjenja, ostaće na vlasti glavna grčka opoziciona partija, Koalicija radikalne levice Siriza.

    Vladajuća koalicija je ranije opisala izbore kao "de facto glasanje o tome da li će zemlja ostati u evrozoni", navodeći da je politika Sirize usmerena protiv ekonomskih mera, što će izazvati raskid s partnerima u zoni evra, ukazuje list.

    Siriza, međutim, ne zagovara izlazak iz evrozone, a većina Grka želi da ostane u valutnoj uniji. Analitičari, mahom, i dalje veruju da je izlazak Atine iz evrozone malo verovatan. Analitičari Commerzbanke procenjuju takvu mogućnost na 25 odsto. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE