Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji se navodnjava samo 1,3 odsto njiva

    Udeo navodnjavane površine u Srbiji, u odnosu na ukupnu poljoprivrednu površinu, tokom 2014. godine iznosio je 1,3 odsto, a u odnosu na površinu pokrivenu sistemima za navodnjavanje, 57,7 odsto.

    Prošle godine u Srbiji je navodnjavano ukupno 44.882 hektara zemljišta, od ukupno 77.843, koji su obuhvaćeni sistemima za navodnjavanje, pokazuje analiza Republičkog zavoda za statistiku.

    Najzastupljeniji tip navodnjavanja, kao i 2013. godine, bilo je navodnjavanje veštačkom kišom. Od ukupne navodnjavane površine orošavanjem se navodnjava 94,1 odsto, površinski se navodnjava 0,3, a kapanjem 5,6 odsto.

    Za navodnjavanje je korišćeno ukupno 50,59 miliona kubnih metara vode za navodnjavanje, od čega se najviše vode crpelo iz vodotokova – 94 odsto, dok su preostale količine zahvaćene iz podzemnih voda, jezera, akumulacija i iz vodovodne mreže.

    Istraživanjem o navodnjavanju obuhvaćeni su poslovni subjekti i zemljoradničke zadruge koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom i uslugama u poljoprivredi i upravljaju sistemima za navodnjavanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE