Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uterivači `preuzimaju` dužnike

    Firme, telekomunikacione kompanije, ali i građani mogu da prodaju svoja potraživanja specijalizovanim firmama i agencijama, koje zatim "jure" dužnike.

    Oni o prebacivanju dugovanja na "uterivače" moraju da obaveste klijente. Sa bankama, agencije i firme za naplatu, mogu samo da sklope ugovor o posredovanju, odnosno da opominju građane da imaju neizmirene obaveze, jer je zakonom zabranjeno da banke prodaju svoja potraživanja od stanovništva, pišu Novosti.

    Pojedine banke su deo svojih takozvanih loših kredita, odnosno zajmove koje preduzeća ne otplaćuju redovno i ne mogu uopšte da ih vrate, prepustila posebnim firmama koje se bave naplatom ovakvih potraživanja.

    Kompanija EOS Matrix je specijalizovana kako za naplatu, tako i za otkup potraživanja, a procedure su usmerene na naplatu potraživanja vansudskim putemkažu u ovoj firmi.

    Ukoliko naša kompanija otkupi potraživanje, tokom aktivne komunikacije sa dužnikom pokušavamo da pronađemo konstruktivno rešenje, kao na primer, produžavanje roka za otplatu potraživanja ukoliko je lice ostalo bez posla.

    Ukoliko dužnik ipak ne želi da sarađuje, kako navode u EOS Matrixu, primorani su da potraživanje naplate kroz sudski postupak. Dužnik se na ovaj način izlaže dodatnim troškovima.

    Kada su u pitanju građani koji duguju za kredite, u cilju potpune zaštite korisnika finansijskih usluga, kako ističu u NBS, uvedena je i dodatna zaštita stanovništva tako da se potraživanje od građana ne može ustupiti drugoj banci, ukoliko bi to dovelo dužnika u nepovoljniji položaj.

    S druge strane, neke telekomunikacione kompanije ne žele dugo da se bave lošim platišama. Tako, posle nekoliko opomena, svoje potraživanje prodaju agencijama za naplatu dugovanja posle dva meseca. Agencija, potom, od dužnika juri novac u svoje ime i za svoj račun, ali to, po zakonu, ne sme da premaši prvobitno dugovanje.

    Kada su u pitanju kratkoročni zajmovi gde su obezbeđenje samo menica ili administrativna zabrana, banke teško mogu da dođu do svog novca, a da ne bi opterećivale službe da pozivaju klijente da plate rate, angažovale su agencije da to čine za njih. Gotovo sve strane banke su potpisale ugovore sa ovim preduzećima.

    "Uterivači" pozivaju dužnike svakodnevno, jer imaju obavezu da dostave bankama izveštaj o učinku, odnosno da li su uspeli da dogovore uplate i koliko klijenata nije u stanju ili ne želi da izmiri dug.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE