Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    DRI: Poslovanje NBS u skladu sa propisima

    Aktivnosti, finansijske transakcije i informacije koje su prikazane u finansijskim izveštajima Narodne banke Srbije u 2013. godini u skladu su sa propisima, ovlašćenjima i planiranom svrhom, saopštila je Državna revizorska institucija.

    U objavljenom izveštaju DRI o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja NBS za 2013. godinu, u delu koji se odnosi na korišćenje javnih sredstava i na poslovanje sa državnim budžetom, centralnoj banci preporučeno je da obračun proizvodnje u celini obavlja primenom aplikativnog softvera za alokaciju troškova, bez ispostavljanja ručnih naloga za knjiženje.

    NBS je preporučeno da uskladi strukturu finansijskog plana sa strukturom bilansa uspeha, radi praćenja realizacije planiranih veličina.

    DRI je NBS preporučio da sa Republikom Srbijom reguliše iskazana potraživanja po osnovu kredita iz primarne emisije i ostalih kredita u iznosu od 748,3 miliona dinara, po ugovorima koje su 1995. i 2000. godine zaključile bivša Narodna banka Jugoslavije i Savezna Republika Jugoslavija.

    Takođe, DRI je u izveštaju preporučila NBS da okonča započeti postupak dorade odgovarajućeg aplikativnog softvera za vrednovanje zaliha, u delu svođenja zaliha gotovih proizvoda na neto prodajnu cenu.

    DRI podseća da je NBS dužna da, na osnovu Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji, podnese toj Instituciji pisani izveštaj o postupanju po preporukama u roku od 60 dana, počev od dana uručenja ovog izveštaja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE