Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Umesto 1,2 milijarde, strankama 800 miliona dinara

    Parlamentarne stranke će tokom sledeće godine imati na raspolaganju oko 400 miliona dinara manje nego što im je bilo namenjeno u državanoj kasi za 2014. Najviše izgubili Naprednjaci, a najmanje Živkovićeva Nova stranka.

    Predlogom budžeta predviđeno je da partije koje imaju predstavnike u Skupštini Srbije podele ukupno 802,4 miliona dinara, dok je pre godinu dana u tom fondu bilo više od 1,2 milijarde.

    Ovaj rez napravljen je pošto su nedavno usvojene izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, pa strankama, umesto 0,15 odsto rashoda, sada pripada 0,1 odsto poreskih prihoda budžeta.

    Na račune parlamentarnih stranaka upravo je legla novembarska uplata, a 12 partija i koalicija podelilo je ukupno oko 59 miliona dinara ili oko 40 miliona manje nego što im se slivalo posle izbora.

    Prema podacima, dostavljenim Novostima iz Ministarstva finansija, savezu oko SNS uplaćeno je 33,8 miliona dinara, što je za 23,5 miliona manje nego što su doskoro dobijali.

    Socijalisti su ostali bez oko četiri miliona, demokrate bez 3,5, PUPS je "izgubio" dva miliona. Nova stranka i
    Zajedno za Srbiju inkasirale su po oko 600.000 dinara.

    Ministarstvo je napravilo obračun na osnovu "mešovitih" pravila. Jer, do sredine novembra važile su stare osnovice, a onda su na snagu stupile izmene zakona. Iz ovog resora poručuju da će se posle usvajanja budžeta precizno znati koliko će partije dobijati svakog meseca tokom 2015. godine.

    Od oko 33,8 miliona dinara, koliko je namenjeno savezu oko SNS, naprednjacima je za novembar pripalo nešto više od 29 miliona, SDPS Rasima Ljajića dobio je dva, dok na račun NS Velimira Ilića i SPO Vuka Draškovića otišlo je po 1,3 miliona dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE