Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obavezan broj žena u upravama nemačkih kompanija

    Najveće kompanije u Nemačkoj će 30 odsto pozicija u svojim nadzornim odborima morati da popune sa ženskim kandidatima od 2016. godine, prema najnovijem zakonu koji je usvojila vladajuća nemačka koalicija.

    Preduzeća koja ne pronađu odgovarajuće ženske kandidate za odbor direktora će, prema predlogu zakona, biti u obavezi da ta mesta ostave upražnjenim, prenela je agencija France presse.

    "Sigurna sam da nijedna pozicija neće ostati upražnjena jer postoji dovoljan broj žena kvalifikovanih za ova značajna mesta. Ovaj zakon je važan korak ka jednakosti, jer će inicirati kulturalne promene na radnom mestu", izjavila je nemačka ministarka za porodična pitanja Manuela Schwesig.

    Sa druge strane, nemačka kancelarka Angela Merkel, koja se najpre protivila ovoj reformi, izjavila je da je odluka doneta i da Nemačka sebi ne može priuštiti da nema kvalifikovane žene.

    Ovaj propis će važiti za 100 najvećih nemačkih kompanija, čijim se akcijama trguje na berzi, dok će preostalih 3.500 preduzeća morati da u narednim godinama predstave svoje ciljeve za jednakost polova.

    Vlada nemačke kancelarke bi 11. decembra trebalo da usvoji ovaj zakon, nakon čega zakon ide pred parlament.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE