Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Alternativno snabdevanje gasom preko Dunava

    Srbija bi mogla da iskoristi Dunav kao alternativni pravac snabdevanja gasom kroz projekat proizvodnje i trasporta tečnog naftnog gasa iz Crnog mora.

    To je izjavio vršilac dužnosti šefa predstavništva EU u Austriji Johan Solgruber, koji je agenciji Beta na Podunavskom biznis forumu u Beču rekao da postoji pojas nalazišta gasa u Crnom moru i da je plan da se s platformi gas transportuje u Konstancu, a odatle baržama Dunavom do, na primer Beča i ostalih podunavskih zemalja.

    "Kad god bi Srbiji bile potrebne dodatne količine gasa mogla bi da ih dopremi Dunavom", rekao je Solgruber.
    On je rekao da pripremu tog projekta, vrednu 150 miliona evra sa 50 miliona evra finansira EU, a da preostalih 100 miliona evra obezbeđuju kompanije uključene u projekat.

    "Dvadesetak kompanija okupljeno je oko te ideje", rekao je Solgruber, a među tim kompanijama je i austrijska kompanija EVN. Prema njegovim rečima, te kompanije rade na ubrzanju tog projekta kako bi mogao da počne da funkcioniše u periodu od 2017. do 2020. godine.

    To je alternativa Nabuku, ali i Južnom toku koji, kao što znate kritikuje EU. Ne želim da kritikujem Srbiju, ali ako kupujete gas ili naftu od samo jedne države zavisite od snabdevača, rekao je Solgruber.

    On je rekao i da je gas u Srbiji za oko 30 odsto skuplji nego u Nemačkoj, navodeći primer da su baltičke države plaćale visoku cenu ruskog gasa od 600 dolara za 1.000 kubnih metara, a istog dana kada su zatražile da im se iz Škotske isporuči tanker sa LNG, cena gasa im je snižena za 25 odsto.

    "To se dešava kada pokažete da niste zavisni od samo jednog snabdevača", istakao je Solgruber.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE