Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Objavljen poziv za učešće u privatizaciji Železare

    Agencija za privatizaciju objavila je danas javni poziv investitorima da do 1. decembra pošalju pisma o zainteresovanosti za učešće u privatizaciji Železare Smederevo.

    Agencija je pozvala sve zainteresovane investitore da dostave pismo koje treba da sadrži, osim osnovnih podataka o investitoru i predlog indikativne cene, investicionog programa, okvirnog plana poslovanja i broja zaposlenih, objavljeno je u oglasu u današnjoj Politici.

    Za učešće u privatizaciji Železare zainteresovano je nekoliko komnpanija.

    O privatizaciji Železare premijer Srbije Aleksandar Vučić je pre tri dana u Londonu razgovarao sa predsednikom američkog Esmarka Džimom Bušarom, čija je kompanija potvrdila da je zainteresovana za preuzimanje srpske čeličane i da će učestvovati na tenderu.

    Prema pisanju medija, država bi trebalo da ostane vlasnik 20 odsto Železare, a Amerikanci planiraju da pokrenu obe visoke peći i da sadašnju proizvodnju od 400.000 tona podignu na 2,2 miliona tona godišsnje.

    Prilikom preuzimanja Železare nijedan od oko 5.000 radnika ne bi trebalo da bude otpušten.

    Vlada Srbije je vlasnik Železare od februara 2012. kada ju je za jedan dolar kupila od američkog U.S. Steela koji se povukao zbog gubitaka.

    Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine, a ruski Uralvagonzavod se jedini javio na poziv, ali nije dostavio obavezujuću ponudu.

    Vrednost proizvodnje Železare Smederevo je oko 340 miliona evra, a s punim kapacitetom dostigla bi 1,5 milijardi evra.

    Država Železari mesečno daje 8,5 do 10 miliona evra, ali to preduzeće bankama duguje 260 miliona evra, dobavljačima 120 miliona i za sirovine još 145 miliona evra. Te dugove će najverovatnije preuzeti država.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE