Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Penzija je stečeno pravo, iznos penzije – nije`

    U procesu revizije invalidskih penzija 126 korisnika je, do sada, ostalo bez prava na njihovo korišćenje, a protiv 16 korisnika su podnete krivične prijave, izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin.

    Vulin je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da ako se za tih 16 penzionera utvrdi krivična odgovornost jer su zloupotrebom ostvarili prava na invalidsku penziju, oni će morati da vrate novac koji su dobijali u vidu penzija.

    Prema njegovim rečima, biće istraženi i sankcionisani svi oni koji su omogućili da dođe do zloupotreba u pravu ostvarivanja prava na invalidske penzije.

    Vulin je naveo da se u postupku revizije invalidskih penzija obrađuje 15.158 predmeta od ukupno 20.000 njih koji koriste invalidske penzije. On je ocenio da je do sada utvrđen veliki procenat penzionera kojima su invalidske penzije oduzete i dodao da očekuje da će taj broj biti još veći.

    Ministar je najavio da će se revizija invalidskih penzija nastaviti sve dok se i poslednji slučaj ne proveri, kako bi na kraju tog procesa moglo da se kaže da su sve invalidske penzije uredne i u skladu sa zakonom.

    Prema njegovim rečima, obavlja se provera invalidskih penzija koje su odobravane od 1990-te godine do danas, a proces revizije, koji je počeo 10. septembra, obavlja Komisija za trijažu sastavljena od lekara veštaka, pravnika i zaposlenih u PIO Fondu.

    Na pitanje da li će biti oduzete invalidske penzije koje su dobili Ljubiša Buha i Danica Drašković, odgovorio je da Draškovićeva prima starosnu penziju, a da za slučaj Buhe nedostaje dosta dokumentacije i da je ona predata Ministarstvu zdravlja.

    Upitan da li očekuje pojedinačne krivične prijave penizonera čije su penzije smanjene, a koji su najavili da će se zbog toga žaliti Ustavnom sudu, Vulin je rekao da prvo treba sačekati da se vidi šta će reći Ustavni sud o tome i dodao da su penzije stečeno pravo, ali da nije stečen njihov tačan iznos.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE