Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Savić: Vremena za sprovođenje reformi nema

    Vremena za sprovođenje reformi nema, jer se to prelama na nivo i stabilnost dinara i neophodno ih je intenzivirati donošenjem reformski postavljenog budžeta, rekao je za današnji Blic predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić.

    "Mi ne možemo uticati na spoljne faktore kao što je kriza u Ukrajini. Ali možemo i moramo sprovoditi duboke ekonomske reforme koje su za sada samo započete, a treba ih intenzivirati donošenjem reformski postavljenog budžeta za 2015. godinu i sređivanjem stanja u javnim finansijama. Vremena za čekanje nema", istakao je Savić.

    Upitan zašto baš od juna domaća valuta ima toliki pad, Savić odgovara da je vrednost nacionalne valute u osnovi određena konkurentnošću privrede.

    To je ključni dugoročni i srednjoročni presudni faktor kursa, rekao je Savić, dodavši da je to "odgovor zbog čega dugoročno i srednjoročno imamo slabljenje dinara".

    U poslednjem periodu su, osim toga, svoj uticaj imali kriza u Ukrajini kao i samo najavljeni, ali još uvek neobjavljeni rebalans budžeta, rekao je Savić.

    Savić je ukazao na neophodnost aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), istakavši da će ponovni aranžman sa Fondom biti garancija da je ekonomska politika dobro postavljena i da je treba dosledno sprovoditi.

    "To će onda biti pozitivan signal investitorima da je ulaganje u projekte u našoj zemlji sa dobrim perspektivama", zaključio je Savić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE