Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Norveška: U zemlji lososa

    Najvažniji skandinavski doprinos inetrnacionalnoj kuhinji ogleda se u popularizaciji dimljenog lososa, koga obično služe uz kajganu i mirođiju. Dimljeni lososos je čest sastojak sendviča u koji obavezno dodaju i sos od senfa. Pošto nam polako stiže hladnije vreme najbolje ćete se zagrejati uz ukusnu norvešku kuhinju. Umesto tradicionalnog nedeljnog ručka, probajte da malo eksperimentišete i bar preko hrane sa svojom porodicom otputujete do zemlje fjordova.

    FOTO: Miia Ranta

    Najpoznatije tradicionalno jelo od lososa je gravlaks što bi u bukvalnom prevodu značilo ’sahranjeni losos’, jer se losos tokom srednjeg veka zakopavao u zemlju kako bi fermentisao. Ovaj specijalitet možete napraviti lako samo je važno da nađete kvalitetnog sirovog lososa. Dakle, polovinu lososa dobro začinite mešavinom šećera, soli i i bibera i potom dodajte vezu krupno isečene mirođije. Ostavite da stoji u frižideru najmanje 24, a najviše 48 sati. Servirajte ga kao predjelo što tanje sečeno i dopunite ga sosom od senfa ili ako više volite pavlakom u kojoj je sitno naribana kora limuna.

    Pored lososa Norvežani konzumiraju i druge ribe kao što su haringa, bakalar, sardina, skuša. Koriste ih u svim oblicima: sveže, dimljene, usoljene, a duž obale su omiljene različite varijante ribljih čorba.

    Od mesa vole ovčetinu i svinjetinu. Tipično glavno jelo za jesen i sve ljubitelje ovčetine je farikal. Ovaj specijalitet će vas zagrejati tokom predstojećih kišnih dana. U veću šerpu stavite 500gr jagnjećeg mesa od buta, dodajte polovinu manjeg kupusa, posolite, pobiberite i dodajte toliko vode da pokrije 2⁄3 sastojaka. Pokopite i krčkajte dva sata. Servirajte sa krompirom i sosom od brusnica.

    Norvežani uživaju da nakon obroka uz desert popiju šolju kafe. Koliki su ljubitelji crnog napitka pokazuje i podatak da su drugi najveći potrošaći kafe na svetu. Uz kafu najbolje idu suvi deserti poput norveških puter kolačića. Ovaj ukusan kolač obožavaće i mališani. Neophodni sastojci za norevške puter kolačiće su: 2 jaja, pola šolje omekšalog putera, četvrtina šolje šećera, šolja brašna i nekoliko kapi ekstrata vanile. Odvojte belanca i dobro ih umutite sa šećerom, žumanca umutite sa puterom, sve to sjedinite i dodajte brašno i ekstrat. Pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni, 10 do 12 minuta, dok blago ne porumene.

    PRIJATNO!

    Foto: Miia Ranta - Flickr

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE