Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tri stuba jače privrede

    Poboljšanje poslovne klime, povezivanje malih i srednjih preduzeća sa velikim sistemima i pomoć firmama sa problemom u poslovanju, uz okončanje privatizacije, stubovi su efikasnije privrede, kaže ministar privrede Željko Sertić.

    Srbija nije prošla kroz tranziciju brzo i efikasno, pa sada neke stvari moraju bitno da se unaprede, rekao je Sertić i naveo tri stuba na kojima mora da se radi.

    Prvi stub je poboljšanje poslovne klime za kompanije koje već rade kod nas. Njima je potreban bolji ambijent, jer se veći broj firmi zatvara nego što se otvara, rekao je Sertić na predstavljanju izveštaja Svetske banke o konkurentnosti Srbije.

    Drugi stub se, kako kaže, odnosi na otvaranje novih preduzeća, a posebno malih i srednjih. Njima bi, prema njegovim rečima, trebalo pomoći i da se povezuju sa velikim sistemima.

    Kao treći stub Sertić je naveo pomoć preduzećima koja imaju problem u poslovanju, i okončanje procesa privatizacije. Ozbiljan izazov su i javna preduzeća, jer utiču na poslovnu klimu, onemogućavaju normalan proces rada, a to se sve oslikava na naš BDP.

    Pozitivna stvar je što nikada nije postojala veća odluka Vlade Srbije da se ekonomija stavi u fokus i to bi trebalo iskoristiti", rekao je ministar privrede, navodeći da postoji dobra komunikacija sa Svetskom bankom.

    Šef kancelarije Svetske banke za Srbiju Tony Verheijen poručio je da javna preduzeća koja podržava država obeshrabruju ostale investitore, jer država na te firme godišnje troši oko 700 miliona evra.

    On je rekao da je neophodno stvoriti bolje uslove za investiranje, što podrazumeva i nove izmene pojedinih zakona.
    Spremni smo da podržimo i reformu obrazovnog sistema, kako bi se pokrenulo tržište rada. Takođe, pokrenuta fiskalna konsolidacija je neophodna, a stabilniji javni sektor je ključna mera, rekao je Verheijen.

    >>>>U petak odluka SB o 300 miliona dolara za Srbiju

    Direktor Globalne prakse za trgovinu i konkurentnost u SB Cecile Fruman podvukla je da je ta međunarodna finansijska institucija zainteresovana da pomogne smanjenje siromaštva u Srbiji i poveća prosperitet, a put do toga je, kako kaže, oporavak privrede i privatnog sektora.

    Srbija ima mnogo prednosti za investitore, locirana je blizu EU, ima veštu radnu snagu, "živ" IT sektor, postoji snažna osnova na kojoj se može graditi, rekla je ona.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE