Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Američka vlada 2008.godine pretila kompaniji Yahoo

    Američka vlada 2008. je godine pretila je kompaniji Yahoo kaznom od 250.000 dolara na dan ako ne preda korisničke podatke, otkrivaju sudski dokumenti.

    Prema dokumentima, američka obaveštajna agencija NSA od ove kompanije je zatražila da postupi u skladu s novim pravilima o nadzoru, ali ovi su odgovorili da je to protivustavno. Yahoo je zatražio ispitivanje ustavnosti odluke, ali su izgubili, prenosi Poslovni dnevnik.

    Podaci o slučaju izašli su na videlo u četvrtak, kada je federalni sudija naredio otpečaćenje dela dokumenata. Pravnik kompanije Yahoo Ron Bell rekao je da je objava materijala značajna pobeda za transparentnost, ali deo je još uvek ostao nepoznanica.

    „Uprkos deklasifikaciji i objavi, delovi dokumenata do dan danas su zapečaćeni i označeni kao poverljivi te su nepoznati čak i našem timu,“ rekao je Bell u objavi na Yahoo službenoj stranici.

    Stručnjaci kažu da će ovaj slučaj otvoriti put programu nadzora Prism, koji je prošlog leta otkrio bivši zaposleni u NSA, sada već slavni zviždač Edward Snowden.

    „Ono što internet kompanije čine kad prime ovakve zahteve uvek je bilo pomalo iza zavese. Sada imamo dokaze da je Yahoo zapravo vodio ovu bitku i suočio se sa znatnim kaznama kao posledicom neotkrivanja podataka,“ rekao je izvršni direktor Marc Rotenberg, Informacijskog centra za elektronsku privatnost.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE