Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kada će se pojaviti automobili koji sami upravljaju?

    Automobili koji mogu da međusobno "razgovaraju" i gotovo sami upravljaju na autoputevima, pojaviće se u prodaji kroz samo dve godine, najavljuje rukovodstvo američke firme General Motors.

    Ta kompanija je objavila da će polu-autonoman sistem upravljanja na autoputu biti opcija za jedan model Cadillaca za 2017. godinu koji ide u prodaju već u leto 2016.

    Pored toga, drugi model Cadillaca za 2017. godinu, CTS, biće opremljen radio-predajnikom i prijemnikom za mašinsku komunikaciju s drugim automobilima, i za razmenu podataka o tome gde se koji nalazi, kojom se brzinom kreće i da li vozač koči.

    To je najavljeno na početku svetskog kongresa Udruženja za inteligentni transport koji se u Detroitu održava ove nedelje, tokom kog se očekuje niz sličnih najava drugih kompanija.

    Sistem GM za upravljanje auto-putem, nazvan "super kruz", koristi kamere i radar da bi auto stalno bio u sredini širine saobraćajne trake i na bezbednom rastojanju iza automobila koji je ispred njega.

    Taj sistem će sasvim zaustaviti automobil, ako saobraćaj stane, a vozač ne reaguje. Sistem može i da sam upravlja automobilom kada saobraćaj zastajkuje, kao što je u koloni pred semaforom.

    Drugi proizvođači, kao što je Mercedes-Benz, već sada nude slične sisteme koji rade pri niskim brzinama, ali GM kaže da je prvi napravio sistem koji radi na većim brzinama, na autoputu.

    Ukoliko vam se ne vozi od Kalifornije do Las Vegasa, možete pustiti volan i papučice gasa i kočnice, i neka auto to radi umesto vas, rekla je generalna direktorka GM Mary Barra.

    Takođe, Odeljenje za saobraćaj Mičigena je saopštilo da će u saradnji sa GM, Fordom i Univerzitetom Mičigena napraviti probni projekat za povezivanje automobila i puta duž 193 kilometra autoputa u okolini Detroita, što će Mičigenu doneti vodeću ulogu u razvoju autonomnih vozila.

    Senzori i primopredajnici duž autoputeva će prikupljati informacije i prenositi ih vozilima, obaveštavajući ih o zaustavljenom ili usporenom saobraćaju ispred, ili čak i o tome da drugi automobil naglo koči.

    U početku, taj sistem bi samo opominjao vozače automobila opremljenih prijemnicima, ali će potom automobili zaista moći da upravljaju sami sobom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE