Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da nije dijaspore, državni bankrot bi stigao mnogo ranije

    Prema podacima Narodne banke Srbije, od naših ljudi s raznih strana sveta za prvih šest meseci 2014. godine u Srbiju je stiglo 1,27 milijardi evra.

    Najviše doznaka iz inostranstva u prvih šest meseci, kao i prethodnih godina, stiglo je iz Nemačke (oko 30 odsto), zatim iz Austrije (oko 16 odsto) i Švajcarske (oko12 odsto), piše danas Politika.

    Ove pošiljke novca, uglavnom naše dijaspore, relativno su stabilan izvor deviznih priliva, napominju iz Narodne banke, jer najčešće štižu na adrese njihovih rođaka u Srbiji.

    Prema računici ekonomista, od početka ovog veka u proseku smo trošili za petinu više nego što smo zarađivali. Da nije bilo pošiljki deviza „dragih naših” iz belog sveta, koje redovno stižu od druge polovine prošlog veka, u Srbiji bi se živelo mnogo skromnije, a bauk državnog bankrota zakucao bi nam na vrata mnogo ranije, piše Politika.

    Prema dostupnim podacima 23 odsto stanovnika naše zemlje ima bar jednog člana porodice u inostranstvu, a 11 odsto je anketarima jednog istraživanja izjavilo da ima povremene ili redovne prihode od rođaka iz sveta. Računica kazuje da neposredno ili na neki drugi način, dijaspora u Srbiji pomaže oko 800.000 ljudi.

    Foto: FreeImages

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE