Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić zadovoljan konferencijom u Berlinu

    Srpski premijer Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo konferencijom o zapadnom Balkanu u Berlinu, organizovanoj na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, rekavši da su neki srpski predlozi naišli na odobravanje.

    On je, u izjavi novinarima po završetku skupa kazao da su bila održana dva veoma dobra sastanka – plenarni i kasnije zajednička radna večera premijera, ministara inostranih poslova i privrede regiona, a da je Srbija na njemu izašla sa pret konkretnih predloga.

    "Mislim da su se sve stvari dopale našem domaćinu kancelarki Merkel. Jedna je odmah uvršćena i prihvaćena od Merkelove i svih učesnika, a reč je o ostvaranju asocijacije mladih, po uzoru na ono što su imale Češka i Poljska, i Francuska i Nemačka", rekao je Vučić.

    Kako je rekao, dobro je prihvaćena i ideja za većom slobodom protoka robe, ljudi i usluga u celom regionu. Znali smo da je nemoguće u ovom trenutku napraviti punu carinsku uniju i to je neki zadatak za buduća vremena", objasnio je Vučić.

    Kada je reč o infrastrukturnim projektima, kako je kazao, vođena je borba, jer se svaka zemlja borila za svoje projekte, kao što se i srpska delegacija borila za svoju zemlju i one koji su nam najbliži u regionu, za ono što najviše koristi može da donese Srbiji.

    "Nismo bili sebični, razmišljali smo o svima", podvukao je on.

    Vučić je izrazio uverenje da će od tri projekta, koje je predstavio najmanje jedan biti prihvaćen, što će značiti da će imati veliku i široku podršku institucija EU u finansiranju.

    Premijer je kazao da ne zna koji će projekat biti izabran i preneo da je Merkelovoj izvadio kartu pokazujći projekte, te da misli da joj se dopao projekat pruge prema Crnoj Gori, ali i da je razumela važnost projekta Beograd-Sarajevo, koji bi išao preko Zvornika, Tuzle, Doboja.

    Vučić je rekao da misli da su neki drugi insistirali da se nama prihvati samo projekat autoputa Niš-Priština da bi za neke druge ostalo više novca, ali i da je to za nas važan projekat.

    Kada je reč o ciljevima do iduće konferencije o Balkanu on je izrazio nadu da će biti završen jedan od ovih infrastrukturnih projekata ili da će se bar krenuti u realizaciju.

    "Ali pored toga ostale su brojne reforme koje treba da uradimo. To je bila danas tema kako da napravimo konkurentniju Srbiju i sve ostale zemlje. Moramo mi to da uradimo, neće niko drugi to da uradi za nas. Oni će samo da vide i budu zadovoljni kao što su sa zakonom o radu, privatizaciji i stečaju, za koje kažu da stvaraju povoljniji privredni ambijent. Tako očekuju i da druge stavri uradimo hrabro, snažno i relativno brzo", zaključio je Vučić.

    Foto: Beta/STA

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE