Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Merkel: Tempo ulaska u EU određuju zemlje Balkana

    U Berlinu je danas, pod pokroviteljstvom nemačke vlade, održana prva konferencija o zapadnom Balkanu, sa koje je liderima regiona upućena snažna podrška na putu njihovih zemalja ka EU, ali uz napomenu da tempo pridruživanja zavisi pre svega od njih samih.

    Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je da želi da proces širenja EU na ovaj region teče brzo, ukazujući da to, međutim, zavisi od samih zemalja.

    Merkel je, na konferenciji za štampu, istakla da je važan signal da sve zemlje regiona imaju i teže ka evropskoj perspektivi.

    Takođe je kazala da je uoči konferencije bilo bilateralnih sastanaka učesnika, podvukavši da je veoma bitna regionalna saradnja, a da su ključni saobraćajni i ekonomski projekti.

    Nemački vicekancelar i ministar privrede i energetike Sigmar Gabriel je na privrednom delu konferencije o zemaljama Zapadnog Balkana istakao da je regionu potrebno više investicija i bolje obrazovanje.

    "Sve zemlje zapadnog Balkana imaju jednu evropsku perspektivu, ali pristup EU nije po automatizmu", rekao je Gabriel.

    Pristupanje EU je rezultat dugogodišnjih, dubokih reformi, posebno u oblasti privrede, istakao je nemački vicekancelar i kao poseban, pozitivan primer za zemlje Zapadnog Balkana, naveo Sloveniju, navedeno u saopštenju Ministarstvo privrede i energetike.

    Foto: Beta/STA

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE