Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tri pravila za srećan život

    Kada bi vas neko pitao „Šta je sreća?“, verovatno biste rekli da je to komplikovano pitanje, da je sreća individualna, da zavisi od mnogo faktora ili nešto tome slično, ali višedecenijska istraživanja tvrde drugačije. Iako se ovaj neuhvatljivi osećaj ne može pretvoriti u formulu, ipak postoje tri pravila koja garantuju srećan život.

    U svom govoru na godišnjoj konferenciji ’Udruženja američkih psihologa’, dr Miriam Tatzel, je izložila svoje istraživanje koje otkriva niz naučno dokazanih pravila, koji će vas, ukoliko ih se budete pridržavali, voditi ka sreći. Ovo su tri ključna pravila:

    1. Negujte svoje talente

    Pasivno prihvatanje okolnosti u kojima se nalazite nije ključ za sreću. Psihološka istraživanja kažu da je neophodno težiti ka nečemu da biste bili zadovoljni sobom. Najbitnija stvar je da otkrijete svoje talente i da radite na njihovom usavršavanju. Ovi talenti, u najvećem broju slučajeva vam neće doneti novac, ali će biti stalan izvor velikog zadovoljstva.

    2. Prihvatite sebe

    Iako je rad na sebi neophodan da biste bili srećni, svakako nećete biti srećni ukoliko ne volite sebe ili  ukoliko želite da budete neko drugi. Neophodno je negovati svoje talente, a ne loša osećanja prema sebi. Pravi balans između prihvatanja sebe i rada na sebi je teško naći. Potrebno je da težite da unapredite sebe ali u isto vreme budete zadovoljni time kakvi ste sad.

    3. Hrlite ka novim iskustvima

    Nauka kaže da vas kupovina materijalnih stvari neće usrećiti, ali da kupovina iskustava hoće. Razmislite o ovome na sekund, kada kupite novu stvar, taj osećaj zadovoljstva nestaje vrlo brzo, ali kada otputujete na letovanje, uspomene traju ceo život. Istraživanja pokazuju da su ljudi ovoga svesni, ali je njihovo ponašanje često u suprotnosti sa ovim pravilom. Različita iskustva ostaju dugo u mislima, rado se dele da drugim ljudima, i nužno grade karakter osobe koja ih je proživela.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE